Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aresztowanie 29 osób oraz przejęcie 26 ton nielegalnych pestycydów we Francji i Hiszpanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Działania organów ścigania z Francji i Hiszpanii doprowadziły do aresztowania 29 członków organizacji przestępczej oraz przejęcia 26 ton nielegalnych środków ochrony roślin. W akcję zaangażowany był także Europol.

W wyniku przeprowadzonego śledztwa ustalono, że podejrzany gang sprzedał 25 ton tych produktów przede wszystkim we Francji, a domniemany zysk z działalności mógł wynieść ponad 5 milionów euro. Członków tej grupy podejrzewa się m.in. o zaangażowanie w przestępstwa przeciwko środowisku, pranie pieniędzy i fałszowanie dokumentów. Wykorzystywali oni bowiem struktury biznesowe i koordynowali łańcuch dostaw nielegalnych środków ochrony roślin z siedzibą we Włoszech, Portugalii oraz Hiszpanii od 2020 roku. Jak wykazano, gang był dobrze zorganizowaną strukturą, a każdy z jego członków odgrywał określoną rolę.

Do jakich wniosków doprowadziło dochodzenie?

Dochodzenie prowadziły także hiszpańskie służby Guarda Civil. Biorąc pod uwagę złożoność samej siatki przestępczej, operacja policyjna została przeprowadzona w dwóch fazach:

- pierwsza faza między czerwcem 2024 r. a styczniem 2025 r. przy wsparciu władz francuskich,

- druga faza między czerwcem 2024 r. a styczniem 2025 r. przy wsparciu władz włoskich.

Wsparcie w prowadzonych działaniach wykazali także eksperci Europolu ds. przestępczości przeciwko środowisku, zapewniając pomoc analityczną oraz koordynując i ułatwiając wymianę informacji między organami krajowymi. Przeprowadzone dochodzenie ujawniło także nową tendencję wśród przestępców, która polega na wykorzystywaniu skoordynowanych struktur i nielegalnych łańcuchów dostaw w celu dystrybucji niedozwolonych produktów, które utraciły ważność, są niezarejestrowane lub nie posiadają niezbędnych zezwoleń. Szacuje się, że ponad 85% organizacji przestępczych wykorzystuje legalne przedsiębiorstwa do transportu nielegalnych towarów, rozszerzania swoich wpływów oraz prania dochodów z przestępstw.

Ogólne wyniki dochodzenia:

- 29 aresztowań, w tym 22 podczas pierwszej operacji i 7 w trakcie drugiej,

- przejęcie łącznie 26 ton nielegalnych pestycydów,

- zamrożenie 14 kont bankowych,

- zamrożenie aktywów przestępczych o wartości 350 000 euro.

Aby wprowadzić nielegalne produkty na rynek, podejrzani wykorzystywali sfałszowane dokumenty, często ukrywając te produkty jako nawozy lub oleje silnikowe. Kamuflowano także kontenery z nielegalnymi produktami oraz wykorzystywano zagraniczne banki do transakcji, w celu utrudnienia śledzenia ich działalności.

Podrobione pestycydy zawierały substancje chemiczne, które są zakazane lub nałożono pewne ograniczenia w ich stosowaniu w UE ze względu na potencjalne ryzyko, jakie mogą stwarzać. Dodatkowo mogą także prowadzić do nieurodzaju, a czasem zawarte w nich toksyczne i łatwopalne składniki mogą stwarzać niebezpieczeństwo podczas transportu.

Źrodło: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/29-arrested-and-26-tonnes-of-illegal-plant-protection-products-seized-in-france-and-spain

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.