Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Wietnamie zlikwidowano masową produkcję zafałszowanego mleka w proszku dla niemowląt i osób z przewlekłymi chorobami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Rządowe media Wietnamu poinformowały 12 kwietnia 2025 r. o przeprowadzonej operacji w stolicy kraju (Hanoi) przeciwko fałszerzom mleka w proszku. W wyniku przeprowadzonych działań władze zlikwidowały jedną z największych w historii kraju grup przestępczych zajmujących się produkcją i dystrybucją zafałszowanego mleka w proszku.

Operacja była wynikiem starannego dochodzenia prowadzonego przez wyspecjalizowane jednostki wietnamskich organów ścigania, w tym siły podległe Ministerstwu Bezpieczeństwa Publicznego. Funkcjonariusze dokonali jednoczesnych nalotów na wiele lokalizacji, w tym magazyny, biura i zakłady produkcyjne powiązane z siecią.

Szeroka skala działalności grupy przestępczej

Ustalono, że grupa przestępcza działała na szeroką skalę, produkując i wprowadzając na rynki setki różnych rodzajów podrobionego mleka w proszku dla wrażliwych konsumentów.

Od sierpnia 2021 r. podejrzani wykorzystali wysoki popyt krajowy tworząc skomplikowaną sieć dystrybucji i wykorzystując legalnie działające firmy jako przykrywkę do wprowadzania podróbek na rynek w całym kraju.

Zafałszowane mleko w proszku produkowały dwie firmy

Za produkcję zafałszowanego mleka w proszku odpowiadały dwie firmy z siedzibą w dystrykcie Ha Dong w Hanoi – Rance Pharma i Hacofood Group. Obie zostały założone i kierowane przez Vu Manha Cuonga i Hoanga Manha Ha.

Podrabianie znanych marek, zagrożenie dla zdrowia konsumentów

Fałszerze naśladowali opakowania i marki znanych, renomowanych producentów, celując często w produkty specjalistyczne, przeznaczone dla najbardziej wrażliwych grup konsumentów: niemowląt (w tym wcześniaków), kobiet w ciąży, osób starszych i pacjentów z chorobami, takimi jak cukrzyca, czy niewydolność nerek. W raportach wspomniano, że oszuści wprowadzili 573 różnych typów i marek produktów.

Do produkcji fałszywego mleka w proszku używano tanich surowców, często o nieznanym pochodzeniu i niskiej jakości. Skład gotowych produktów znacząco odbiegał od deklaracji na etykietach, a zawartość kluczowych składników odżywczych była wielokrotnie niższa niż wymagana lub deklarowana. Zdarzało się, że produkty w ogóle nie zawierały niektórych wartościowych składników, które miały rzekomo dostarczać. Stwarzało to bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia konsumentów, zwłaszcza tych z grup wrażliwych.

Nawet 20 mln USD przychodów z nielegalnej działalności, konfiskaty i aresztowania

Podczas operacji władze przeszukały 19 lokalizacji, w tym fabryki i biura. W wyniku przeszukiwań przejęto 84 różne zafałszowane sproszkowane produkty mleczne (łącznie 26 740 puszek) oraz surowce, dodatki smakowe, maszyny do mieszania, pakowania i etykietowania produktów. Organy ścigania zgromadziły kluczowe dowody i dokumenty.

Władze oszacowały, że w ciągu kilku lat grupa wygenerowała ze swojej działalności około 500 mld VND (ok. 20 mln USD) przychodów, zanim ujawniono oszustwo. Ponadto wstępne ustalenia wskazują, że obie firmy nie deklarowały w swoich zeznaniach pełnych przychodów i unikały płatności części podatków, powodując straty w budżecie państwa w wysokości 28 mld VND (ok. 1,1 mln USD).

10 kwietnia policja zatrzymała w tej sprawie osiem podejrzanych osób, które mogą zostać oskarżone o produkcję i handel zafałszowaną żywnością oraz naruszenie przepisów skarbowych.

Źródła:

https://antv.gov.vn/phap-luat-3/bo-cong-an-triet-pha-vu-sua-gia-cuc-lon-26DC1736F.html

https://vietnamnet.vn/en/authorities-uncover-massive-counterfeit-milk-powder-network-in-vietnam-2390607.html

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.