Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Belgii odnotowano najwyższą liczbę zgłoszeń konsumenckich odnośnie bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Consumer Reporting Center odnotował rekordową liczbę 5222 zgłoszeń złożonych przez konsumentów w Belgii w 2024 r. Jest to wzrost o 7% w porównaniu z wartością otrzymaną w 2023 r., kiedy to wpłynęło 4865 notyfikacji, a ponad połowa tych zgłoszeń doprowadziła także do podjęcia konkretnych działań.

 Z czym związane są główne obawy konsumentów?

Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) odnotowała średnio 21 skarg dziennie w 2024 r., co pokazuje, że kwestia bezpieczeństwa żywności jest tematem zainteresowania konsumentów:

- około 30% zgłoszeń dotyczyło kwestii związanych z higieną, głównie wątpliwości co do ogólnej czystości lokalu, higieny personelu, czy też obecności śladów robactwa,

- drugą grupę (27%) stanowiły skargi odnoszące się do osób, które zachorowały i jako przyczynę podejrzewają spożycie określonego produktu spożywczego,

- 17% zgłoszeń odnosiło się do metod przechowywania, takich jak temperatura, termin przydatności do spożycia itp.,

Priorytetowe działanie i słuszność zgłoszeń

Inspektorzy FAVV uważają odnotowane skargi za ważny sygnał o potencjalnych problemach związanych z bezpieczeństwem żywności, dlatego też traktują je priorytetowo. Potwierdza to rozpatrzenie ponad 90% zgłoszeń w ciągu 30 dni. W przypadku 49% kontroli przeprowadzonych w następstwie złożonej skargi, uwypuklony przez konsumenta problem wydaje się być uzasadniony. Dodatkowo ponad 6% tych kontroli, wykazało także inne naruszenia, niż te które zostały wymienione w złożonej skardze. Choć najczęściej zgłoszenia odnosiły się do sektora B2C, to jak podkreślają inspektorzy nie oznacza to, że sektor ten wypada gorzej pod względem bezpieczeństwa żywności. Związane jest to z najczęstszym bezpośrednim kontaktem konsumentów właśnie z firmami spożywczymi z tego sektora.

Infolinia kontaktowa FAVV

Wzrost o 10% w porównaniu do 2023 r. odnotowano także w przypadku pytań od konsumentów trafiających na infolinię FASFC. W 2024 r. wpłynęły 4322 pytania, co przekłada się na średnio 17 zgłoszeń dziennie. Dotyczyły one m.in.:

- informacji na etykietach,

- kwestii ryzyka związanego ze spożyciem wycofanych produktów oraz

- kwestii higieny.

Pytania zadawane przez konsumentów stanowią cenne źródło wiedzy dla służb FAVV. Wpływają one na lepsze zrozumienie sytuacji panującej wśród konsumentów oraz reagowanie na za pomocą kampanii uświadamiających. W 2024 r. służby udzieliły odpowiedzi na 98% zadanych pytań w przeciągu 4 dni roboczych. 

Źródło: https://favv-afsca.be/nl/publication/favv-ontving-nooit-eerder-zoveel-meldingen-van-consumenten-als-2024

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.