Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie ekologicznej czerwonej cebuli w Belgii i Niemczech z powodu zafałszowania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pod koniec czerwca 2024 r. Belgijska Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego poinformowała o wycofaniu produktu „Czerwona cebula BIO” (500g) marki Delhaize. W produkcie wykryto obecność nieautoryzowanego w UE pestycydu - chloropiryfosu. 

Oficjalne wycofanie w Belgii

Belgijska Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FAVV) opublikowała informację o wycofaniu produktu od konsumentów. W porozumieniu z FAVV firma A. Himschoot-Verheire bv wycofuje ze sprzedaży produkt „Czerwona cebula BIO” (500g) marki Delhaize ze względu na zbyt wysoki poziom pozostałości środka ochrony roślin – chloropiryfosu. A. Himschoot-Verheire bv prosi swoich klientów, aby nie spożywali tego produktu i zwrócili go do punktu sprzedaży.

Nazwa produktu: Cebula czerwona BIO

Marka: Delhaize

Numer partii: 99251

Okres sprzedaży: od 17.06.2024 do 20.06.2024

Rodzaj opakowania: szaro-czerwone papierowe opakowanie

Waga: 500 g

Zgłoszenie w systemie RASFF

Produkt w systemie RASFF zgłosiły Niemcy 27 czerwca 2024 r., gdzie również dokonano wycofania z rynku. W czerwonej cebuli oznaczonej jako produkt ekologiczny wykryto chloropiryfos na poziomie 0,024 mg/kg (NDP wynosi 0,01 mg/kg). Produkt pochodził z Egiptu.

Żywność ekologiczna cechuje się podwyższonym ryzykiem wystąpienia zafałszowania z powodu wyższej ceny produktów. Obecność nieautoryzowanych pestycydów w żywności ekologicznej to często powtarzający się problem, szczególnie w przypadku produktów pochodzących z krajów trzecich.

Źródło:

  1. https://favv-afsca.be/nl/producten/terugroeping-van-himschoot-verheire-bv
  2. https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/694260

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360, do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud Owoce i warzywa Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.