Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dochodzenia w sprawie wprowadzania nielegalnej koniny do europejskiego łańcucha żywnościowego - zawieszenie działalności irlandzkiej rzeźni

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Irlandzka telewizja RTÉ wyemitowała program ujawniający problemy z identyfikowalnością koni w Europie. Toczą się dochodzenia w sprawie podejrzeń nielegalnego uboju i oszustw w celu wprowadzenia niezdatnej do spożycia koniny do łańcucha żywnościowego. Stacja w swoim programie wyemitowanym 12 czerwca 2024 r. poruszyła kwestie identyfikowalności, niewłaściwego użycia mikroczipów i fałszywych paszportów.

Dokument zawierał dowody nielegalnych działań mających na celu fałszowanie tożsamości koni w Shannonside Foods, która jest jedyną w Irlandii czynną rzeźnią koni. W okresie od 1 stycznia 2023 r. do 1 marca 2024 r. zapisy identyfikacyjne wykazały, że 20 koni uznano w Wielkiej Brytanii lub Francji za nienadające się do spożycia przez ludzi, ale później zostały one poddane ubojowi w zakładzie prowadzonym przez Shannonside Foods. Ponadto przedstawiono m.in. tajne nagranie, na którym pracownicy wszczepiali koniom mikroczip przed ich ubojem.

Władze ds. bezpieczeństwa żywności prowadzą dochodzenie w sprawie fałszowania identyfikowalności

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) wydał specjalne oświadczenie po emisji programu telewizji RTÉ. Urząd poinformował o współpracy z Departamentem Rolnictwa, Żywności i Morza (DAFM). Instytucje wspólnie prowadzą dochodzenie i podejmują działania w tej sprawie. DAFM zawiesił działalność Shannonside Foods w Co Kildare. Ponadto na rozprawie sądowej w Limerick ustalono, że mięso pochodzące od wszystkich koni ubitych w czerwcu 2024 r. we wspomnianej rzeźni ma zostać zniszczone z powodu podejrzeń o oszustwa żywnościowe.

Szerszy problem w UE

W raporcie Komisji Europejskiej na temat potencjalnych oszustw i niezgodności z przepisami z kwietnia 2024 r. znalazły się dwa wpisy dotyczące nielegalnego uboju i wad identyfikowalności koni pochodzących z Irlandii, Włoch, Hiszpanii i Holandii.

Materiał zebrany w toku badań przeprowadzonych przez stację RTÉ Investigates poruszył kwestie wykraczające poza granice Irlandii, a także uwypuklił istotne obawy związane z sytuacją w innych państwach członkowskich UE.

Agencja RTÉ Investigates zidentyfikowała liczne przypadki, w których zapisy w mikroczipach wskazywały, że konie zostały poddane ubojowi, mimo że wcześniej uznano je za niezdatne do spożycia przez ludzi w innym miejscu w Europie.

Zidentyfikowany powtarzający się problem we Włoszech i Holandii to uznanie zwierząt za martwe i pojawienie się ich numerów identyfikacyjnych później w rejestrach w innych rzeźniach. Wiele z tych problemów odkryto po tym, jak agencja RTÉ Investigates przeanalizowała zapisy dotyczące mikroczipów tysięcy koni poddanych ubojowi w czterech regionach Hiszpanii, a także koni importowanych do Włoch na ubój. Na podstawie tego przeglądu pobrano dane z mikroczipów i porównano je z zarejestrowanym statusem odnoszącym się do bezpieczeństwa żywności tych koni, zapisanym w ich rodzimych bazach danych lub w krajach, przez które przejeżdżały w ciągu swojego życia.

Tło dochodzenia

W odpowiedzi na wniosek o publiczny dostęp do informacji złożony w imieniu RTÉ Investigates w listopadzie 2023 r., włoskie organy ochrony zdrowia publicznego udostępniły dane dotyczące mikroczipów tysięcy koni sprowadzonych na ubój. Gdy agencja RTÉ Investigates porównała dane tych zwierząt z publicznie dostępnymi bazami danych koni w Holandii, Hiszpanii, Francji, Belgii i Irlandii, okazało się, że w samych Włoszech do łańcucha pokarmowego trafiło ponad 140 koni, mimo że gdzie indziej uznano je za niebezpieczne do spożycia.

We Włoszech zauważalnie więcej koni sprawiających problemy pochodziło z Irlandii. Agencja RTÉ Investigates znalazła wśród dokumentów udostępnionych przez włoskie władze 75 koni zarejestrowanych w Irlandii, które zostały zabite we Włoszech. Większość z nich stanowiły konie pełnej krwi angielskiej, hodowane na potrzeby wyścigów, a jedną trzecią z nich uznano za niezdatne do spożycia przez ludzi, zanim opuściły Irlandię. Niektórym koniom nadano nowe tożsamości w innych krajach europejskich. Inne konie uznano za martwe zanim faktycznie wywieziono je do innego kraju.

Po głośnym skandalu w 2013 r. ustanowiono nowe regulacje i usprawnienia w celu zapobiegania fałszowaniu tożsamości koni, jednakże każdego roku pojawiają się zgłoszenia o kolejnych oszustwach, a nielegalna konina nadal trafia do łańcucha żywnościowego. Choć skala jest mniejsza to oszuści wykorzystują luki w systemie i potrzebne są dalsze działania oraz współpraca międzynarodowa, aby wyeliminować ten problem.

Źródła:

  1. https://www.fsai.ie/news-and-alerts/latest-news/fsai-statement-regarding-rte-investigates-programm
  2. https://www.gov.ie/en/press-release/f242f-statement-from-the-department-of-agriculture-food-and-the-marine-regarding-rte-investigates-programme/
  3. https://www.rte.ie/news/investigations-unit/2024/0613/1454588-rte-horses-expose-triggers-europe-wide-food-safety-investigations/
  4. https://www.rte.ie/news/2024/0619/1455621-shannonside-horse-court/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.