Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

41 aresztowanych za sprzedaż nielegalnej i potencjalnie niebezpiecznej koniny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europol opublikował informację o operacji, podczas której aresztowano 41 osób. Wspólna operacja Europolu i Hiszpańskiej Gwardii Cywilnej była ukierunkowana na nielegalną sprzedaż nienadającej się do spożycia koniny.

Organizacja przestępcza zaangażowana w nielegalną sprzedaż została powiązana z licznymi przestępstwami, w tym fałszowaniem żywności, praniem pieniędzy, fałszowaniem dokumentów. Nieidentyfikowalne mięso sprzedawano w Hiszpanii, Belgii, Niemczech, Włoszech.

Dochodzenie ujawniło dużą organizację przestępczą, która zmieniała identyfikowalność koniny poprzez fałszowanie dokumentów przewozowych i identyfikacyjnych. W trakcie działań operacyjnych hiszpańskie władze aresztowały 35 osób (w tym szefów grupy) i skontrolowały 6 przedsiębiorstw powiązanych z organizacją przestępczą. Podczas nalotów na firmy w Hiszpanii, władze przejęły pół tony nienadającej się do spożycia koniny.

Dzięki aktywnej współpracy międzynarodowej wspieranej przez Europol, wykryto nielegalne działania w Belgii, gdzie dokonano kolejnych 6 aresztowań. Podejrzani pełnili różne funkcje – od tych, którzy dokonywali uboju zwierząt bez niezbędnej kontroli, po osoby zajmujące się transportem, lekarzy weterynarii wystawiających fałszywe dokumenty i sklepy mięsne sprzedające nienadające się do spożycia mięso.

Znęcanie się nad zwierzętami generujące miliony nielegalnego zysku

Podejrzani pozyskiwali konie z całej Hiszpanii za darmo lub płacąc do 100 euro za zwierzę. Te konie nie były przeznaczone na rynek spożywczy, a potencjalny nielegalny zysk był znaczny. Lider grupy założył w 2019 roku kompletny zakład i rozpoczął nielegalny program, gdy uzyskał wystarczającą ilość żywego inwentarza. Hiszpańscy oficerowie dokonując nalotów na tajne obiekty wykryli 80 koni, które cierpiały na różne nieleczone choroby z powodu braku kontroli weterynaryjnej.

Brak nadzoru stwarzał znaczące ryzyko rozwoju chorób odzwierzęcych przenoszonych na ludzi. Ponadto zwierzęta musiały znosić złe warunki hodowli, brak pożywienia i wody oraz ciągłe sytuacje stresowe podczas transportu. Pojedyncza nielegalna przesyłka mogła wygenerować dla przewoźników 35 000 euro, przy szacunkowym łącznym obrocie w wysokości 4,5 mln euro. Organizacja przestępcza wygenerowała nielegalny zysk w wysokości około 1,5 mln euro.

Europol koordynował działania operacyjne, ułatwiał przepływ informacji i zapewniał wsparcie analityczne krajowym organom ściągania. Podczas prowadzonej akcji Europol wysyłał ekspertów do Belgii i Hiszpani, aby sprawdzali krzyżowo informacje operacyjne z bazami danych Europolu w czasie rzeczywistym i dostarczali wskazówek śledczym w terenie.

Źródło: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/41-arrests-for-selling-potentially-dangerous-horse-meat

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.