Jednostka nadzoru litewskiego okręgu VMVT Alytus przeprowadziła na początku maja 2024 r. zaplanowaną kontrolę zakładu przetwórstwa mięsnego UAB Riamona, znajdującego się w powiecie olickim. Doprowadziła ona do przejęcia i zniszczenia ponad 4 ton produktów oraz zawieszenia działalności tego zakładu.
Czynniki wpływające na zawieszenie działalności
Działalność firmy obejmowała dostarczanie produktów do placówek oświatowych oraz do domów opieki społecznej. Przeprowadzona przez litewskich inspektorów kontrola wykazała liczne naruszenia higieny oraz zasad bezpieczeństwa żywności. Wskazują na nie wyniki badań laboratoryjnych próbek świeżego mięsa drobiowego oraz popłuczyn z pomieszczeń i sprzętów, które wykazały obecność Salmonelli oraz Listerii monocytogenes.
Przeprowadzona kontrola doprowadziła także do odkrycia kiełbas wyprodukowanych przez innego producenta, a ponownie oznakowanych i wprowadzonych do obrotu jako rzekome produkty UAB Riamona. Dodatkowo, zakład ten wprowadzał konsumentów w błąd poprzez umieszczanie fałszywych informacji odnośnie składu, wartości energetycznej i odżywczej. Sprzedawane kiełbasy oznaczono jako wyprodukowane z mięsa wieprzowego, podczas gdy w rzeczywistości użyto mięsa drobiowego.
Niektóre z produktów mięsnych nie spełniały także wymagań jakościowych. Spowodowane jest to dystrybucją wyrobów mięsnych oznaczonych jako produkty mięsne premium, podczas gdy w rzeczywistości wyprodukowano je z mięsa oddzielonego mechanicznie. Użycie takiego mięsa nie jest dozwolone do stosowania w produkcji produktów mięsnych premium.
Ponadto stwierdzono wykorzystanie środków spożywczych, których termin przydatności upłynął oraz wykryto surowce i produkty nieoznakowane i nieidentyfikowalne.
Zły stan higieniczno-sanitarny
Poza poważnymi naruszeniami w zakresie etykietowania inspekcja wykazała także liczne naruszenia zasad higieny. Miejsca, w których przygotowywano żywność były brudne, panował ogólny bałagan, a na powierzchni sprzętów i blatów znajdował się osad. Także na ścianach i sufitach zaobserwowano osady pleśni. Dodatkowo, zakład posiadał dostęp tylko do zimnej wody, a niektóre ze zlewów nie działały poprawnie. Nie zapewniono także pełnej szczelności systemu odwadniającego, przez co ścieki spływały bezpośrednio na podłogę. Przedsiębiorstwo nie zapewniło higieny pojemników transportowych oraz higieny samego personelu. Zaobserwowano także ślady szkodników (pajęczyny, odchody gryzoni, latające owady).
Wszystkie odkryte naruszenia doprowadziły do zawieszenia działalności tego zakładu. Służby przejęły i zniszczyły łącznie ponad 4 tony produktów, a wobec osób obarczonych odpowiedzialnością wystosowane zostaną odpowiednie środki administracyjne.
Źródło: https://vmvt.lrv.lt/lt/naujienos/vmvt-patikrinimas-atskleide-siurkscius-pazeidimus-mesos-perdirbimo-imoneje-nesaugi-produkcija-sunaikinta/
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.