Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zawieszenie działalności zakładu na Litwie – powodem obecność patogenów, fałszowanie produktów oraz zły stan higieniczny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jednostka nadzoru litewskiego okręgu VMVT Alytus przeprowadziła na początku maja 2024 r. zaplanowaną kontrolę zakładu przetwórstwa mięsnego UAB Riamona, znajdującego się w powiecie olickim. Doprowadziła ona do przejęcia i zniszczenia ponad 4 ton produktów oraz zawieszenia działalności tego zakładu.

Czynniki wpływające na zawieszenie działalności

Działalność firmy obejmowała dostarczanie produktów do placówek oświatowych oraz do domów opieki społecznej. Przeprowadzona przez litewskich inspektorów kontrola wykazała liczne naruszenia higieny oraz zasad bezpieczeństwa żywności. Wskazują na nie wyniki badań laboratoryjnych próbek świeżego mięsa drobiowego oraz popłuczyn z pomieszczeń i sprzętów, które wykazały obecność Salmonelli oraz Listerii monocytogenes.

Przeprowadzona kontrola doprowadziła także do odkrycia kiełbas wyprodukowanych przez innego producenta, a ponownie oznakowanych i wprowadzonych do obrotu jako rzekome produkty UAB Riamona. Dodatkowo, zakład ten wprowadzał konsumentów w błąd poprzez umieszczanie fałszywych informacji odnośnie składu, wartości energetycznej i odżywczej. Sprzedawane kiełbasy oznaczono jako wyprodukowane z mięsa wieprzowego, podczas gdy w rzeczywistości użyto mięsa drobiowego.

Niektóre z produktów mięsnych nie spełniały także wymagań jakościowych. Spowodowane jest to dystrybucją wyrobów mięsnych oznaczonych jako produkty mięsne premium, podczas gdy w rzeczywistości wyprodukowano je z mięsa oddzielonego mechanicznie. Użycie takiego mięsa nie jest dozwolone do stosowania w produkcji produktów mięsnych premium.

Ponadto stwierdzono wykorzystanie środków spożywczych, których termin przydatności upłynął oraz wykryto surowce i produkty nieoznakowane i nieidentyfikowalne.

Zły stan higieniczno-sanitarny

Poza poważnymi naruszeniami w zakresie etykietowania inspekcja wykazała także liczne naruszenia zasad higieny. Miejsca, w których przygotowywano żywność były brudne, panował ogólny bałagan, a na powierzchni sprzętów i blatów znajdował się osad. Także na ścianach i sufitach zaobserwowano osady pleśni. Dodatkowo, zakład posiadał dostęp tylko do zimnej wody, a niektóre ze zlewów nie działały poprawnie. Nie zapewniono także pełnej szczelności systemu odwadniającego, przez co ścieki spływały bezpośrednio na podłogę. Przedsiębiorstwo nie zapewniło higieny pojemników transportowych oraz higieny samego personelu. Zaobserwowano także ślady szkodników (pajęczyny, odchody gryzoni, latające owady).

Wszystkie odkryte naruszenia doprowadziły do zawieszenia działalności tego zakładu. Służby przejęły i zniszczyły łącznie ponad 4 tony produktów, a wobec osób obarczonych odpowiedzialnością wystosowane zostaną odpowiednie środki administracyjne.

Źródło: https://vmvt.lrv.lt/lt/naujienos/vmvt-patikrinimas-atskleide-siurkscius-pazeidimus-mesos-perdirbimo-imoneje-nesaugi-produkcija-sunaikinta/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.