Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pszczelarze z Francji oszukani przez dostawcę arkuszy wosku pszczelego. Niska jakość wpływała na stan zdrowia rodzin pszczelich

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuska Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumpcji i Kontroli Nadużyć Finansowych (DGCCRF) poinformowała 24 maja 2024 r. o przeprowadzonym przez prokuraturę w Vienne przeszukaniu u dostawcy arkuszy wosku pszczelego (węz pszczelich). Węzy pszczele są powszechnie wykorzystywane w pasiekach. Przyspieszają odbudowanie plastrów przez pszczoły i dzięki ich stosowaniu pośrednio wzrasta wydajność miodowa.

Zły stan zdrowia rodzin pszczelich po zastosowaniu w ulach tłoczonych arkuszy wosku od pozwanego przedsiębiorcy

Francuscy pszczelarze zgłaszali zły stan zdrowia swoich rodzin pszczelich po zastosowaniu w ulach węz pszczelich produkowanych na zamówienie lub sprzedawanych przez różne firmy pszczelarskie należące do pozwanego przedsiębiorcy. Francuskie władze przeprowadziły przeszukanie u dostawcy.

Po przeprowadzonych analizach stwierdzono, że węzy pszczele nie spełniały norm jakościowych. Stwierdzono obecność pestycydów, węglowodorów i kwasów tłuszczowych, które nie odpowiadają normalnej zawartości autentycznego wosku pszczelego, a dostawca najprawdopodobniej świadomie oszukał swoich klientów. Po zakończeniu dozoru policyjnego oskarżony został zwolniony. Wkrótce zostanie wezwany przez sędziego śledczego w Vienne.

Sektor miodu i ochrona pszczelarzy stanowi priorytet dla DGCCRF

Dla francuskiej DGCCRF walka z oszustwami w sektorze miodu i ochrona pszczelarzy stanowi priorytet. Spowodowane jest to kryzysem pszczelarskim, który charakteryzuje się nadmierną śmiertelnością pszczół i przywozem miodu z zagranicy. DGCCRF w 2023 r. skontrolowała 353 zakłady i pobrała 145 próbek w celu sprawdzenia autentyczności miodów. Kontrole umożliwiły wykrycie kilku nieuczciwych producentów lub oszustw u źródła, które stanowią nieuczciwą konkurencję dla pszczelarzy i szkodzą wizerunkowi sektora.

Źródło: https://www.economie.gouv.fr/dgccrf/cp-du-parquet-de-vienne-apiculteurs-trompes-par-de-la-cire-de-mauvaise-qualite-leu

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.