Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Inspekcje bezpieczeństwa żywności w Holandii – podsumowanie 2023 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służby NVWA (Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich) przedstawiły roczny raport podsumowujący nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Holandii w 2023 roku.

Łącznie przeprowadzono 33 657 kontroli w 16 028 firmach, z czego najwięcej, bo 18 465 inspekcji, miało miejsce w placówkach gastronomicznych. Jest to niewielki spadek w porównaniu do 2022 roku, kiedy to liczba kontroli bezpieczeństwa żywności wyniosła 34 171. Wystosowano także środki zapobiegawcze wobec 7 364 zakładów. Dodatkowo służby monitorują również procesy uboju w rzeźniach.

Najczęstsze przyczyny zgłoszeń

W zeszłym roku, opublikowano na stronach NVWA 194 ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa, z czego 125 z nich dotyczyło niebezpiecznej żywności. Głównie zgłoszenia te odnosiły się do obecności alergenów (61 alertów), bakterii i grzybów (27 alertów), czy też obecności obcych części produktów (19 alertów). Zbiór wszystkich czynników odpowiadających za ostrzeżenia przedstawia tabela poniżej:

Wzrost nielegalnej sprzedaży suplementów diety

Suplementy diety stosowane są przez ponad połowę Holendrów. Służby NVWA w odpowiedzi na skargi i przedstawiane raporty badają, czy produkty te są bezpieczne i zgodne z istniejącymi przepisami i regulacjami. Przedstawiane doniesienia prasowe z ostrzeżeniami odnośnie produktów z zabronionymi substancjami, czy nielegalnych tabletek i herbat na odchudzanie mogą liczyć na duży zasięg, informując tym samym szerokie grono Holendrów. Aby jednak jeszcze bardziej zwrócić uwagę na temat potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych ze stosowaniem tych produktów i ziół, w 2023 roku szczególną uwagę poświęcono suplementom diety m.in. poprzez udział w audycjach radiowych czy podcastach.

W celu nagłośnienia problemu nielegalnej, internetowej sprzedaży tabletek odchudzających i zwiększających potencję, rozpoczęto również specjalne projekty, w ramach których Inspektorat i NVWA-IOD intensywnie współpracują. Mają one związek z zaobserwowanym wzrostem internetowej sprzedaży substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia.

Inspektorzy NVWA wraz z NVWA_IOD przeprowadzili także w październiku 2023 roku działania egzekucyjne, które skierowane były przeciwko miodowi zawierającemu substancję wzmacniające potencję – sildenfail. Przejęto dużą partię nielegalnych leków oraz znaleziono ponad 140 000 euro w gotówce, 9 sztabek złota i narkotyki.

Dodatkowo, jako najczęściej czytaną wiadomość w zeszłym roku podano blokadę jaką służby nałożyły na hodowców bydła w związku z odkryciem w wątrobie cielęcej obecności trucizny na myszy.

Źródło: https://www.nvwa.nl/over-de-nvwa/publicaties/jaarbeeld-2023/voedselveiligheid-in-2023

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.