Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Hospitalizacja ponad 20 osób w USA po spożyciu wyrobów cukierniczych z niezadeklarowanymi substancjami psychoaktywnymi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

CDC i FDA otrzymały od wielu ośrodków kontroli raporty o ciężkich, ostrych chorobach i innych niepożądanych skutkach związanych ze spożyciem batonów czekoladowych, nadziewanych rożków i żelków marki Diamond Shruumz.

Co najmniej 39 osób zgłosiło poważne reakcje po spożyciu batonów czekoladowych, a także żelków i nadziewanych rożków, a 23 osoby zostały hospitalizowane. Zgłoszono szereg poważnych reakcji, w tym niewydolność oddechową. Pierwsze zgłoszenia zaraportowano 7 czerwca 2024 r., a 25 czerwca FDA wydała komunikat, w którym ujawniono kilka niezadeklarowanych substancji psychoaktywnych w przebadanych czekoladach. Firma Prophet Premium Blends poinformowała o wycofywaniu produktu 27 czerwca.

Informacje o przypadkach zaraportowanych przez CDC

Na dzień 24 czerwca 2024 r. w 20 stanach USA zgłoszono ogółem 39 zachorowań, w tym 23 przypadki hospitalizacji, przy czym trwają wysiłki mające na celu zidentyfikowanie innych potencjalnych przypadków. Nie zgłoszono żadnych zgonów.

Przyczyna zgłaszanych chorób nie jest potwierdzona. Ludzie nie powinni jeść, sprzedawać ani podawać czekolad, rożków i żelków marki Diamond Shruumz, a także powinni wyrzucać zakupione produkty. CDC, FDA i partnerzy stanowi pracują nad ustaleniem, czy inne produkty są powiązane z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi.

Jak podaje CDC pacjenci zgłaszają następujące objawy:

  • Napady padaczkowe
  • Obniżony poziom świadomości
  • Niewydolność oddechowa
  • Mdłości
  • Wymioty
  • Bóle brzucha
  • Halucynacje
  • Niekontrolowane ruchy
  • Nieprawidłowe tętno (np. zbyt szybkie lub zbyt wolne)
  • Wysokie lub niskie ciśnienie krwi
  • Nadmierne pocenie się i wytwarzanie wydzielin
  • Zaczerwieniona skóra

FDA wykryła kilka niezgłoszonych substancji chemicznych

W ramach tego dochodzenia FDA i partnerzy stanowi zebrali wiele próbek produktów marki Diamond Shruumz do testów i analiz. Trwają dodatkowe analizy próbek, ale na dzień 25 czerwca 2024 r. wyniki testów dwóch pojedynczych tabliczek czekolady zebranych w sklepie detalicznym wykazały obecność następujących substancji:

  • 4-Acetoksy-N,N-dimetylotryptamina
  • Desmetoksyjangonina
  • Dihydrokawaina
  • Kawaina

Prophet Premium Blends wycofuje produkty Diamond Shruumz

Firma Prophet Premium Blends ogłosiła wycofanie produktów Diamond Shruumz dopiero 27 czerwca. FDA dużo wcześniej prosiła o wycofanie produktów, ale nie otrzymywała odpowiedzi w tej sprawie. Oficjalnym powodem wycofania jest obecność muscymolu we wszystkich czekoladach, nadziewanych rożkach i żelkach Diamond Shruumz. Muscymol to substancja chemiczna występująca w grzybach z rodzaju Amanita (rodzina muchomorowatych) i najprawdopodobniej ona odpowiadała za zgłaszane objawy. 

Firma Prophet Premium Blends po otrzymaniu skarg sprawdziła certyfikaty analiz produktów i wykazały one wyższe niż normalnie ilości muscymolu.

Poniższe grafiki przedstawiają wycofane produkty:

Produkty były dystrybuowane na terenie całego kraju za pośrednictwem sklepów detalicznych i  stron internetowych producenta. Wycofaniem objęte są wszystkie partie i daty ważności oraz smaki produktów Diamond Shruumz Infused Cones, Chocolate Bars i Gummies (Micro- i Mega/Extreme-Dose).

Źródła:

  1. https://www.cdc.gov/environmental-health-studies/outbreak-investigation-diamond-shruumz-products/index.html
  2. https://www.fda.gov/safety/recalls-market-withdrawals-safety-alerts/prophet-premium-blends-recalls-diamond-shruumz-products-because-possible-health-risk#recall-announcement

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360, do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.