W dystrykcie Évora, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę w następstwie dochodzenia w sprawie przepakowywania i dystrybucji żywności. Doprowadziła ona do całkowitego zawieszenia nielegalnej działalności chłodni, która posługiwała się sfałszowanym i przywłaszczonym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej.
Ponowne przepakowywanie, przeterminowane produkty
W zawieszonym przedsiębiorstwie wykryto przepakowywanie i ponowne etykietowanie produktów mięsnych, których data ważności minęła. Po wypakowaniu wyrobów mięsnych z ich oryginalnych opakowań, tworzono nowe etykiety z innymi datami ważności i numerami partii.
Operacje te przeprowadzano bez jakiejkolwiek kontroli weterynaryjnej lub identyfikowalności, tym samym zagrażając zdrowiu publicznemu.
Konsekwencje prowadzenia nielegalnej działalności
Prowadzone działania doprowadziły do wszczęcia odpowiedniego postępowania karnego w związku z wprowadzaniem do obrotu wadliwych środków spożywczych, przywłaszczeniem i fałszowaniem dokumentów. Aresztowano także jedną podejrzaną osobę złapaną na gorącym uczynku.
Rozpoczęto również postępowanie administracyjne w odpowiedzi na dystrybucję produktów pochodzenia zwierzęcego w niezarejestrowanym lub niezatwierdzonym zakładzie.
Kontrole skutkowały zajęciem około 20 ton produktów mięsnych. Przeprowadzone dodatkowo przez urzędowego lekarza weterynarii ekspertyzy doprowadziły do zidentyfikowania 9 ton wyrobów niezdatnych do spożycia, które przekazano do zniszczenia. Resztę zatrzymanych produktów przekazano natomiast licencjonowanej chłodni. Przejęto także kilka sztuk sprzętu komputerowego, setki sfałszowanych etykiet, produkty używane do przepakowywania oraz 12 kg konserwantów i 10 litrów stabilizatorów koloru mięsa.
Całkowita wartość konfiskaty wyniosła 85 000 euro, a ASAE będzie nadal przeprowadzać kontrole w celu zwalczania nieuczciwych praktyk.
Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-9-toneladas-de-carne-impropria-para-consumo-num-entreposto-frigorifico-ilegal-operacao-hazard.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.