Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przepakowywanie i ponowne etykietowanie przeterminowanych produktów mięsnych – wyniki kontroli w Portugalii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dystrykcie Évora, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrolę w następstwie dochodzenia w sprawie przepakowywania i dystrybucji żywności. Doprowadziła ona do całkowitego zawieszenia nielegalnej działalności chłodni, która posługiwała się sfałszowanym i przywłaszczonym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej.

Ponowne przepakowywanie, przeterminowane produkty

W zawieszonym przedsiębiorstwie wykryto przepakowywanie i ponowne etykietowanie produktów mięsnych, których data ważności minęła. Po wypakowaniu wyrobów mięsnych z ich oryginalnych opakowań, tworzono nowe etykiety z innymi datami ważności i numerami partii.

Operacje te przeprowadzano bez jakiejkolwiek kontroli weterynaryjnej lub identyfikowalności, tym samym zagrażając zdrowiu publicznemu.

Konsekwencje prowadzenia nielegalnej działalności

Prowadzone działania doprowadziły do wszczęcia odpowiedniego postępowania karnego w związku z wprowadzaniem do obrotu wadliwych środków spożywczych, przywłaszczeniem i fałszowaniem dokumentów. Aresztowano także jedną podejrzaną osobę złapaną na gorącym uczynku.

Rozpoczęto również postępowanie administracyjne w odpowiedzi na dystrybucję produktów pochodzenia zwierzęcego w niezarejestrowanym lub niezatwierdzonym zakładzie.

Kontrole skutkowały zajęciem około 20 ton produktów mięsnych. Przeprowadzone dodatkowo przez urzędowego lekarza weterynarii ekspertyzy doprowadziły do zidentyfikowania 9 ton wyrobów niezdatnych do spożycia, które przekazano do zniszczenia. Resztę zatrzymanych produktów przekazano natomiast licencjonowanej chłodni. Przejęto także kilka sztuk sprzętu komputerowego, setki sfałszowanych etykiet, produkty używane do przepakowywania oraz 12 kg konserwantów i 10 litrów stabilizatorów koloru mięsa.

Całkowita wartość konfiskaty wyniosła 85 000 euro, a ASAE będzie nadal przeprowadzać kontrole w celu zwalczania nieuczciwych praktyk.

 

Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-9-toneladas-de-carne-impropria-para-consumo-num-entreposto-frigorifico-ilegal-operacao-hazard.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.