Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 50% produktów niezgodnych z przepisami dotyczącymi etykietowania – wyniki kontroli w Belgii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków. Blisko 150 inspektorów FASFC, w dniach 11-17 czerwca poddało kontroli 1240 firm handlowych. Było to pierwsze tego typu skoordynowane działanie służb belgijskich, rozszerzone na terytorium całego państwa.

Wyniki przeprowadzonych kontroli:

Niezgodność co najmniej jednej etykiety z przepisami europejskimi wykryto u 53% skontrolowanych handlowców. Wiązało się to z brakiem obowiązkowych oświadczeń, a w przypadku około 20% stwierdzone braki stanowiły realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Wykazano także, że:

  • w 1/3 produktów data przydatności do spożycia nie została podana prawidłowo
  • w ponad 22% przypadków brakowało wyróżnienia listy składników
  • w 20% produktów nie wymieniono alergenów na etykietach
  • w prawie 24% przypadków stwierdzono brak etykiety w języku charakterystycznym dla danego obszaru
  • stwierdzano także przypadki braku nazwy handlowej lub danych kontaktowych podmiotu sprzedającego

Konsekwencje i działania zapobiegające

Służby podjęły odpowiednie działania w odpowiedzi na stwierdzone nieprawidłowości. Ostrzeżenia wystosowano wobec 36% przypadków, a dla kolejnych 17% sporządzono oficjalne raporty. Urzędnicy FASFC zapewnili dostosowanie etykiet do przewidzianych wymagań poprzez bezpośrednie powiadamianie odpowiedzialnych podmiotów (producentów i importerów) o nieprawidłowościach. Kilkadziesiąt przypadków zostało także zgłoszonych firmom zagranicznym z m.in. Holandii, Bułgarii, Polski oraz Niemiec.

Źródło: https://favv-afsca.be/nl/publications/persberichten/controle-etikettering

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.