Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Hiszpańska grupa przestępcza sprzedała na rynkach europejskich 2 miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Gwardia Cywilna w ramach operacji „Obsteller” rozbiła w Motril (prowincja Grenada) grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.

Grupa zajmowała się fałszowaniem żywności na szczeblu międzynarodowym. Zatrzymani systematycznie fałszowali dokumentację i świadectwa dotyczące produkcji ekologicznej, identyfikowalności oraz sprzedaży. Według szacunków w ciągu 6 miesięcy - do września 2024 r., oszuści sprzedali ponad dwa miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne.

Proces fałszowania i współpraca przestępców z laboratoriami

W trakcie dochodzenia agenci Gwardii Cywilnej ustalili, że firma dostarczała owoce i warzywa zebrane z działek, które nie były ujęte w oficjalnych rejestrach systemu informacji o produkcji ekologicznej w Andaluzji, co jest obowiązkowe dla żywności ekologicznej. W kolejnym etapie produkty opuszczały magazyny Motril ze sfałszowaną dokumentacją i bez możliwości ich śledzenia.

Śledczy ustalili, że z grupą przestępczą współpracowały również zatwierdzone laboratoria, które przeprowadzały wiele analiz produktów, aż do momentu wykazania, że produkty są wolne od pozostałości środków zabronionych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Aresztowano 4 osoby, dalsze postępowanie jest w toku

W tej sprawnie zatrzymano 4 osoby, a wobec 16 toczy się postępowanie karne w związku z fałszowaniem żywności, dokumentów i zaświadczeń, oszustwami przeciwko skarbowi państwa i przynależności do grupy przestępczej. Wśród aresztowanych jest właściciel firmy i jej frontmani. Wśród objętych dochodzeniem są podmioty dostarczające do firmy aresztowanych konwencjonalne owoce i warzywa, rzekomo pochodzące z ekologicznych upraw, a także właściciele prywatnych firm, które wystawiały fałszywe certyfikaty produkcji ekologicznej.

Źródło: https://www.interior.gob.es/opencms/es/detalle/articulo/Desarticulado-un-grupo-criminal-que-vendio-dos-millones-de-kilos-de-frutas-y-verduras-como-productos-ecologicos/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.