Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysoki wynik zgodności badanych próbek żywności na rynku brytyjskim

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) opublikowała wyniki czwartej ogólnokrajowej kontroli próbek żywności dostępnych w handlu detalicznym. Inspekcja została przeprowadzona przez Official Feed and Food Laboratories (OL), a jej celem był głównie monitoring pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Kontrolę przeprowadzono od lipca 2023 r. do stycznia 2024 r., a w przypadku 87% próbek wyniki były zadowalające.

Program analizy próbek

Łącznie pobrano i przeanalizowano 1025 próbek żywności zakupionych w Anglii, Walii oraz Irlandii Północnej, zarówno w supermarketach, jak i od niezależnych detalistów. Celem było zbadanie wszystkich próbek pod kątem obecności niezadeklarowanych alergenów, zanieczyszczeń, zafałszowań oraz niedokładnego lub nieprawidłowego oznakowania.

Wyniki analizy produktów mięsnych

W grupie produktów mięsnych nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 13% z 250 badanych próbek. Analizie poddano mięso oraz produkty mięsne, w tym kiełbasy wieprzowe, dania gotowe (z mięsa drobiowego, wołowego i jagnięciny), konserwy mięsne, burgery wołowe oraz surowego mrożonego kurczaka. Najczęściej wśród pojawiających się niezgodności zgłaszano: niską zawartość mięsa oraz niezadeklarowaną lub błędnie zadeklarowaną obecność wody dodanej. Zgłaszano także problemy z etykietowaniem tych produktów.  

Analiza 40 burgerów wołowych (16 świeżych i 24 mrożonych) wykazała zgodność z wymaganiami wśród 70% próbek. Do wyróżnionych niezgodności zaliczono m.in. niższą od zadeklarowanej zawartość mięsa w przypadku 9 burgerów oraz niezgodność w oznakowaniu w przypadku 12 produktów.  Badanie wykazało także wyższą od zadeklarowanej zawartość tłuszczu w 4 próbkach oraz obecność niezadeklarowanej tkanki łącznej (w nadmiarze) w 2 burgerach. Pozostałe nieprawidłowości w etykietowaniu obejmowały m.in. błędne oznakowanie składników złożonych, niezgodne z formatem przedstawienie informacji o wartościach odżywczych, nieoznakowanie alergenów, czy brak deklaracji odnośnie białka.

Wyniki analizy w innych grupach

Inspekcji poddano także makarony z pszenicy Durum. Wyniki na autentyczność tych produktów wykazały obecność pszenicy zwyczajnej na poziomie wyższym niż 3% w przypadku 3 analizowanych próbek.

Brak autentyczności wśród badanych produktów obejmował m.in.:

- wykrycie obecności innego gatunku mięsa (na niskim poziomie) w konserwach mięsnych oraz próbce burgera wołowego,

- zawartość DNA owczego w serze kozim,

- obecność kawy Robusta w kawie zadeklarowanej jako wyłącznie Arabica.

Dodatkowo wykryto obecność liści oliwnych w 1 z 30 badanych próbek oregano oraz w innej próbce – kamyka.  

W przypadku sektora tłuszczowego, analiza 30 próbek oliwy z oliwek wykazała niespełnienie wymagań w odniesieniu do 1 próbki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Produkt ten nie spełniał odpowiednich wymagań by otrzymać nazwę zawierającą określenie z pierwszego tłoczenia. Brak autentyczności stwierdzono także w przypadku jednej próbki oleju kokosowego.

Niezadeklarowane substancje alergenne

Obecność niezadeklarowanego alergenu wykryto w 3 z 180 analizowanych produktów. We wszystkich przypadkach chodziło o brak informacji o obecności alergennego białka mleka (kazeiny), a dotyczyło to produktów takich jak: dwa bochenki chleba oraz opakowanie tortilli.

Pod względem obecności alergenów takich jak: orzechy ziemne, mleko, gluten przebadano 60 produktów oznaczonych jako ,,free from”. Obecność niezadeklarowanego mleka stwierdzono w czerwonej soczewicy oraz krakersach z makiem. Błędy w etykietowaniu stwierdzono także w przypadku 3 z 30 badanych próbek produktów owsianych i napoi owsianych bezglutenowych. Artykuły te badano pod kątem obecności glutenu.

Analizie poddano także wegańskie herbatniki oraz batony zbożowe. Kontrola 30 produktów w tej kategorii pod względem obecności alergennych jaj oraz mleka wykazała błąd w oznakowaniu jedynie jednego produktu.

Badaniem objęto wiele grup produktów, stąd też zachęcamy do zapoznania się z resztą opublikowanych wyników tego badania dostępnych w linku źródłowym.

Źródła:

https://science.food.gov.uk/article/123490-surveillance-sampling-programme-2023-24?auth_token=SHcqjxS0XT2xoxLghRvY

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.