Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło jak i łańcuch dystrybucji danych partii.

Źródło problemu

Służby odkryły skażone surowce u trzech dostawców w Indiach, którzy zaopatrywali firmy produkujące przyprawy w Wielkiej Brytanii, w tym FGS Ingredients Ltd. i dwie inne firmy. Zakłady te dystrybuowały zanieczyszczone surowce do wielu przedsiębiorstw produkcyjnych, hotelarskich i detalicznych.

Przedmiotem wycofań są produkty, do wyrobu których wykorzystano surowce importowane z Indii. Konkretnie chodzi o partie musztardy w proszku oraz mąki uzyskanej ze zmielonych nasion gorczycy, które zawierają alergenne orzechy arachidowe.  

Aktualne wycofania z rynku

Na chwilę obecną firma FGS Ingredients Ltd wycofała około 70 różnych produktów, w tym dania gotowe, wrapy, kanapki, sosy oraz dipy. Lista wycofań z rynku brytyjskiego jest na bieżąco aktualizowana pod tym linkiem.

Przeprowadzone testy wykazały zanieczyszczenie alergenem w wielu produktach i spodziewane są dalsze wycofania, które będą obejmowały wiele firm.

Zalecenia inspekcji i produkty, na które należy uważać

Inspekcje zalecają wszystkim osobom z alergią na orzechy ziemne lub jej podejrzeniem, aby nie spożywały żadnych produktów, które zawierają gorczycę jako składnik. W ostrzeżeniach wymieniane są produkty takie jak:

- nasiona gorczycy,

- gorczyca (musztarda) używana jako przyprawa lub dodatek,

- produkty świeże bądź chłodzone zawierające gorczycę (musztardę) jako składnik,

- produkty o długim okresie przydatności do spożycia zawierające gorczycę (musztardę) jako składnik,

Może to sugerować, że produktów zawierających ten niezadeklarowany alergen, a obecnych na rynku jest znacznie więcej. Dotychczas nie ustalono daty rozpoczęcia zanieczyszczenia surowców w Indiach, dlatego też brytyjskie służby zalecają osobom z alergią unikanie spożywania wszystkich produktów zawierających gorczycę, w tym także tych zakupionych przed wrześniem 2024 r.

Sytuacja na rynku europejskim

W Unii Europejskiej, gorczyca stanowi jeden z ważniejszych alergenów, stąd też obowiązkowe jest jej deklarowanie zarówno w przypadku żywności paczkowanej i niepaczkowanej.

Współpracujący z Wielką Brytanią, Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI), wydał dotychczas dwa alerty odnośnie obecności alergenów pokarmowych. Dotyczyły one określonych partii dipów: Carlo's Takeaway Garlic & Herb & dip (sprzedawany w sklepie Aldi) oraz Domino's Pizza Garlic & Herb and Honey & Mustard dip.

W związku z brakiem informacji, czy zanieczyszczone surowce zostały wyeksportowane z Indii do innych krajów, poinformowano także Międzynarodową Sieć Organów ds. Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), aby i inne organy ds. żywności mogły podjąć odpowiednie działania w swoich krajach.

Źródła:

https://www.food.gov.uk/allergy-advice-mustard-ingredients-contaminated-with-peanuts

https://www.fsai.ie/news-and-alerts/latest-news/fsai-issues-precautionary-warning-for-consumers-wi

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.