Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dwie włoskie firmy wprowadziły na rynek ponad 1000 ton zafałszowanej oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoskie media poinformowały o działaniach policji finansowej Guardia di Finanza przeciwko dwóm firmom, które wprowadzały na rynek zafałszowaną oliwę z oliwek. W tej sprawie oskarżono 6 osób o oszustwa handlowe, fałszowanie oznaczeń geograficznych i wprowadzanie do obrotu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin.

Dochodzenie Guardia di Finanza pozwoliło oszacować rzekomy nielegalny zysk na ponad 940 tys. euro. Władze prewencyjnie zajęły obie spółki z biurami w prowincjach Brindisi i Rieti.

Dwa procesy fałszowania oliwy z oliwek

Ujawniono dwa główne procesy fałszowania. Pierwszy dotyczy wprowadzenia na rynek w ciągu dwóch lat około 540 ton oliwy z oliwek extra virgin, która pochodziła z Grecji i została wprowadzona na rynek jako w 100% pochodząca z Włoch. Produkt używany do oszukańczej sprzedaży był rozdzielany na małe partie, które następnie umieszczano w zbiornikach firm. Działanie miało na celu utrudnienie ustalenia prawdziwego pochodzenia produktu. Dostawy greckiej oliwy z oliwek zostały formalnie poddane ponad 500 pozornym operacjom, mającym na celu zmylenie władz.

Drugi proces dotyczy wprowadzenia na rynek około 500 ton oliwy z oliwek extra virgin z fałszywym oznaczeniem roku produkcji. Duża ilość produktu z poprzednich sezonów była prawdopodobnie sprzedawana jako świeżo wyprodukowana oliwa z oliwek. Dochodzenie nie zostało jeszcze zakończone.

Źródła:

https://www.rainews.it/tgr/puglia/articoli/2024/09/contraffazione-di-olio-di-oliva-sei-indagati-profitti-illeciti-per-un-1-milione-di-euro-6b231afb-8bb5-47f1-944b-a9622ff02336.html

https://olivonews.it/olio-di-oliva-greco-spacciato-per-italiano-denunce-e-sequestri/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.