Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozytywne wyniki kontroli importowanych do Norwegii owoców morza

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie importowanych do Norwegii owoców morza wykazało, że wszystkie analizowane próbki spełniały wymogi zawarte w przepisach. Inspekcja stanowiła część sprawozdania zawierającego wyniki programu monitorowania weterynaryjnej kontroli granicznej produktów wodnych importowanych w 2023 r. z krajów spoza UE i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pobrał 1815 próbek ryb hodowlanych, które zostały przebadane pod kątem obecności toksyn środowiskowych, pozostałości leków oraz substancji niedozwolonych. Analizy przeprowadzone przez Instytut Badań Morskich wykazały brak parametrów przekraczających wartości dopuszczalne.

Wyniki kontroli owoców morza

W ramach kontroli zbadano 114 próbek owoców morza, a samo badanie uwzględniało wielkość importu, skład tych produktów, pochodzenie geograficzne, wyniki wcześniejszego monitorowania i informacje zawarte w systemie RASFF.

Przeanalizowane 95 próbek, pod kątem obecności potencjalnych bakterii chorobotwórczych i odpowiedzialnych za psucie się żywności było zgodne z przepisami. Obecność Listerii monocytogenes wykryto natomiast w 1 z 49 badanych próbek. Dotyczyło to panierowanego dorsza zaimportowanego z Wielkiej Brytanii, w którym analiza ilościowa wykazała poziom poniżej granicy wykrywalności wynoszący 10 jtk/g. Produkt ten został uznany za zgodny z przepisami UE, ponieważ nie był przeznaczony do spożycia bez dalszej obróbki cieplnej.

Wykazano także obecność Vibrio alginolyticus w 4 próbkach świeżych ostryg z Kanady, jednak obecnie nie ma żadnych przepisów ani limitów, które regulowałyby limity odnośnie obecności bakterii w żywności tego typu, stąd też produkt ten został uznany za zgodny z przepisami.

Siedem próbek przebadano także pod kątem histaminy i również te wartości były poniżej maksymalnego dozwolonego poziomu. W przypadku analizy 5 filetów z ryb na obecność nicieni Anisakid przy użyciu metody UV-press wyniki także okazały się być negatywne. Przeprowadzono także ocenę zawartości kadmu, rtęci, ołowiu oraz arsenu w badanych produktach. Jak wykazały wyniki, w żadnej z próbek nie stwierdzono przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów.

Dalsze kontrole i wcześniejsze inspekcje

Między wrześniem a grudniem tego roku planowane są dalsze audyty firm produkujących gotowe do spożycia owoce morza. Mają one na celu sprawdzenie wszystkich zatwierdzonych firm produkujących wędzonego łososia oraz tradycyjne danie norweskie – rakfisk. Główny nacisk zostanie położony na sprawdzenie tych produktów pod kątem obecności zagrożeń mikrobiologicznych (Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum) oraz niepożądanych substancji, które mogą powstawać podczas wędzenia (PAH – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Ma to związek z przeprowadzoną w latach 2021-2022 inspekcją odnośnie produkcji wędzonego łososia. Ujawniono wtedy problemy dotyczące zgodności z normami odnośnie Listerii jak i oceny okresu przydatności do spożycia. Działania te pozwolą na wyjaśnienie oraz ograniczenie przyszłych ognisk listeriozy. W przypadku, rakfisk, który jest produktem wysokiego ryzyka w związku z zatruciem jadem kiełbasianym, inspektorzy zbadają w jaki sposób kontrolowane jest ryzyko obecności Clostridium botulinum.

Źródło: 

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18237377/apner-det-brasilianske-markedet-for-produkter-fra-akvakultur?publisherId=10773547&lang=no

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.