Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przejęcie substancji przeznaczonych do fałszowania mleka w mleczarni we Włoszech

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Karabinierzy NAS Ancona, we współpracy z Centralną Jednostką Śledczą ICQRF (Inspektorat ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym), wystosowali 5 osobistych środków zapobiegawczych zakazujących wykonywania zawodu związanego z branżą mleczarską z powodu fałszowania substancji spożywczych i oszustw w handlu. Dotyczyły one pięciu pracowników zakładu mleczarskiego znajdującego się w prowincji Pesaro, którzy w czasie stwierdzonych podczas inspekcji nieprawidłowości pełnili w tym zakładzie odpowiedzialne funkcje.

Przedmiot konfiskaty i wystosowane środki

W wyniku przeprowadzonej w październiku 2023 r. kontroli sanitarno-higienicznej rozpoczęto dalsze dochodzenia, które doprowadziły do odkrycia dowodów przestępstwa przeciwko odbiorcom środków zapobiegawczych, którzy byli odpowiedzialni za:

- fałszowanie substancji spożywczych,

- oszustwa w handlu i sprzedaży,

- oraz sprzedaż nieoryginalnych środków spożywczych jako rzekomo oryginalne.

Prowadzone w toku czynności dochodzeniowych inspekcje i kontrole w zakładzie w Pesaro umożliwiły odkrycie i skonfiskowanie znacznych ilości substancji chemicznych, których prawdopodobnie używano do fałszowania surowego mleka. Przejęto także sporą ilość partii mleka i twarogu w złym stanie zachowania oraz przeterminowane mleko i przetwory.

Do dalszej analizy mikrobiologicznej wykonywanej przez właściwe laboratoria, przekazano próbki mleka i pozostałych produktów. Służby przeprowadziły także kilka przeszukań wobec podejrzanych, którym skonfiskowano telefony i komputery. Obecnie trwa analiza tych nośników danych we współpracy z Centralną Jednostką Śledczą ICQRF w Rzymie.

Źródło: https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2519

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.