Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrole miodów na Słowacji – wyniki inspekcji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Państwowa Administracja Weterynaryjna i Żywnościowa Republiki Słowackiej (SVPS SR) odpowiedzialna jest za regularne inspekcje urzędowe odnośnie zbioru i pakowania miodu. Przeprowadzane są one raz w miesiącu za pośrednictwem Regionalnych Administracji Weterynaryjnych i Żywnościowych (RVPS).

Zakres inspekcji

Kontrole te koncentrują się przede wszystkim na: sposobie przechowywania, etykietowaniu, identyfikowalności produktów oraz higienie sprzedaży. W badanych miodach sprawdza się pozostałości różnych leków weterynaryjnych, w tym antybiotyków (tylozyna, linkomycyna, streptomycyna), obecność nitroimidazolu, obecność zanieczyszczeń (ołów i hydroksymetylofurfural) oraz skład cukrów, przewodność, liczbę diastazową i kwasowość. Badana jest także aktywność obcych enzymów w momencie podejrzenia zafałszowania miodu.

Wyniki kontroli na przestrzeni lat

W bieżącym roku, do dnia 27.08, pobrano łącznie 103 próbki miodów, które sprawdzono pod kątem znakowania oraz składu (sacharoza, glukoza, fruktoza, hydroksymetylofurfural, aktywność enzymatyczna enzymów obcych). W jednej z próbek stwierdzono przekroczenie wartości wymaganych wobec hydroksymetylofurfuralu, a dwie kolejne próbki nie spełniały wymagań odnośnie etykietowania. Również dwie próbki zakwestionowano pod względem braku spełnienia wymogów dotyczących aktywności diastatycznej.

W 2023 r. w Republice Słowackiej zarejestrowanych było 6907 rodzimych producentów, wśród których przeprowadzono 118 kontroli. Podczas nich nie stwierdzono żadnych uchybień, a działania te były przeprowadzone bez wcześniejszego uprzedzenia podmiotów. Natomiast podczas dalszych inspekcji ogólnego rynku miodów w 2023 r. przebadano łącznie 215 próbek miodu, z czego 5 zakwestionowano. W przypadku 3 próbek przekroczono wymagania dotyczące zawartości hydroksymetylofurfuralu. Jedna z próbek nie posiadała także etykiety w języku słowackim, a następna nieprawidłowość dotyczyła obecności cyprofloksacyny.

W 2022 r. pobrano łącznie 151 próbek miodów, z czego 5,3% (8 próbek) nie spełniało przewidzianych wymagań. Niezgodności te dotyczyły: niepoprawnych składów (6 próbek), pozostałości weterynaryjnego produktu leczniczego – tylozyny w jednej próbce oraz błędnego oznakowania w przypadku 3 próbek.

Źródło: https://svps.sk/kontroly-medov/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.