Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szkockie władze ostrzegają przed podrobionym wyrobem alkoholowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wydane przez szkockie służby ostrzeżenie wiąże się z odkryciem przez Food Standards Scotland (FSS) i North Lanarkshire Council 40 butelek podrobionej wódki, fałszywie oznaczonej jako Glen`s Vodka. Produkt ten sprzedawano w sklepie w Coatbridge, a zgłoszenie otrzymano od jednego z klientów, który stwierdził, że zakupiony przez niego produkt pachnie zmywaczem do paznokci.

Funkcjonariusze zdjęli z rynku podejrzany wyrób alkoholowy, a pobrane próbki przekazano do analizy. Jak zauważył szef Scottish Food Crime and Incidents Units w FFS, Ron McNaughton, produkt ten stanowił zagrożenie dla zdrowia konsumentów, a zakup podrobionego alkoholu uniemożliwia często sprawdzenie informacji odnośnie użytych składników i zawartości procentowej alkoholu (jego mocy).

Szersze ujęcie problemu

Również na początku tego roku śledczy z Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF) rozbili grupę przestępczą podejrzaną o przemyt wódki i whisky premium. Dystrybucja obejmowała kilka kontynentów, a działania OLAF objęły inspekcję dziesiątek podejrzanych kontenerów. Doprowadziły także do przejęcia prawie 400 000 butelek alkoholu o szacunkowej wartości 14 milionów euro.

Podrobione alkohole przeładowywano przez Kaukaz do kilku portów Unii Europejskiej. Podrobione produkty, imitujące marki premium były pakowane i etykietowane w sposób utrudniający konsumentom i sprzedawcom odróżnienie ich od legalnych produktów. Ich głównym rynkiem docelowym były kraje UE, jednak niektóre z nich wysłano także poza granie Europy.

Naukowa analiza

Opublikowany w ostatnim czasie przegląd pokazuje zakres i skalę problemu jakim jest zjawisko fałszowania alkoholi. Jak wskazuje pochodzące z Journal of the American Society of Brewing Chemists badanie, podrobione alkohole stanowią nawet od 25 do 40% całkowitej ilości spożywanych napoi alkoholowych. Spożywanie tych produktów, często niesie za sobą poważne zagrożenie. Każdego roku odnotowuje się tysiące zgonów, których przyczyną jest spożycie toksycznych i trujących związków obecnych w trunkach wysokoprocentowych. Naukowcy sugerują także potrzebę prowadzenia systematycznych działań w celu zwalczania tego rodzaju przestępstwa oraz wprowadzenie bardziej surowych przepisów i poważniejszych środków odstraszających.

Źródła:

https://www.foodsafetynews.com/2024/08/warning-issued-after-fake-alcohol-found-in-scotland/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03610470.2024.2319934#abstract

https://www.foodstandards.gov.scot/news-and-alerts/food-standards-scotland-and-north-lanarkshire-council-warn-consumers-following-discovery-of-counterfeit-alcohol-in-coatbridge

https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/olaf-unveils-major-smuggling-scheme-counterfeit-vodka-and-whisky-2024-07-17_en

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Wycofania z rynku

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.