Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrole w Portugalii – konfiskaty produktów o łącznej wysokości ponad 200 000 euro

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzone w ostatnim czasie kontrole Urzędu ds. Gospodarki i Bezpieczeństwa Żywności (ASAE) doprowadziły do zwalczenia podejrzanych przypadków kilku produktów, m.in. suplementów diety, oliwy z oliwek, wina oraz produktów mięsnych.

Braki w etykietowaniu suplementów diety

Pod koniec lipca, służby ASAE dokonały inspekcji suplementów diety sprzedawanych w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Kontrola przeprowadzona wśród 125 podmiotów gospodarczych doprowadziła do wszczęcia 12 postępowań administracyjnych, spowodowanych naruszeniami zasad etykietowania i reklamy. Obejmowały one głównie brak tłumaczenia na język portugalski obowiązkowych informacji na etykietach. Doprowadziło to do przejęcia 150 kg suplementów diety o wartości ponad 4000 euro.

Olej spożywczy sprzedawany jako oliwa z oliwek

Kolejne dochodzenie przeprowadzono w zakładzie ekstrakcji i rafinacji oleju w Torres Novas w ramach operacji „Olive”. Działania południowej jednostki ASAE doprowadziły do wszczęcia postępowania karnego w związku z podejrzeniem oszustwa. Skonfiskowano 18 200 litrów oleju spożywczego i 177 690 etykiet oliwy z oliwek. Służby podejrzewają, że wspomniany olej spożywczy miał zostać fałszywie oznakowany jako oliwa z oliwek. Złe warunki higieniczne i sanitarne doprowadziły do zawieszenia działalności zakładu, a wartość zajętych produktów oszacowano na ponad 57 400 euro.

Przejęcia w sektorze napojów alkoholowych

W kolejnej operacji, służby ASAE przejęły 413 butelek portugalskiego brandy (aguardente vínica velha) oraz 2025 butelek innych alkoholi i 6 rolek etykiet. W punkcie sprzedaży odkryto także 240 litrów wina z nieprawidłowymi etykietami, a łączna wartość konfiskaty wyniosła 17 500 euro. Wszczęto również dwa postępowania. Podczas innej operacji przeprowadzonej w czerwcu w zakładzie produkcji i butelkowania wina w Santo Tirso skonfiskowano 6000 litrów wina (wartość 5000 euro) oraz wszczęto postępowanie administracyjne. Zawieszono działalność tej firmy z powodu braków higieniczno-sanitarnych.

Zakład przetwarzania ryb i owoców morza działający bez odpowiedniej licencji

Południowa jednostka ASAE przeprowadziła w lipcu inspekcję zakładu oczyszczania i dystrybucji małży oraz magazynu produktów rybołówstwa. Podjęte działania doprowadziły do przejęcia w Caldas da Rainha prawie 2500 kg owoców morza, w tym małży, sercówek, krabów i ostryg. Ustalono, że zakład ten nie posiadał odpowiedniej licencji oraz obowiązkowego Numeru Kontroli Weterynaryjnej wydawanego przed Dyrekcję Generalną ds. Żywności i Weterynarii (DGAV). Wartość skonfiskowanych produktów wyniosła 16 300 euro, a działalność zakładu została zawieszona.

Obecność CBD w produktach spożywczych

Północna jednostka ASAE była zaangażowana w kontrolę sklepu spożywczego w Porto, gdzie skonfiskowano 845 sztuk artykułów spożywczych takich jak: herbatniki, lizaki, gumy do żucia, czekolady i herbaty. Powodem była obecność niedozwolonej substancji – kannabidiolu (CBD). Wszczęto postępowanie karne w sprawie fałszowania środków spożywczych i obecności nieautoryzowanej substancji. Konfiskata wyniosła łącznie 1960 euro. Oddzielna operacja dotyczyła pakowania i etykietowania ryżu. Kontrola ponad 30 podmiotów doprowadziła do przejęcia 7,1 tony pakowanego ryżu o wartości 8600 euro, a powodem były niezgodności spowodowane brakiem portugalskiego oznakowania.

Nielegalna działalność chłodni – przejęcie produktów mięsnych oraz dań gotowych

Przeprowadzona w czerwcu operacja w Évorze doprowadziła do zawieszenia działalności nielegalnej chłodni. Zakład ten posługiwał się fałszywym numerem urzędowej kontroli weterynaryjnej oraz przepakowywał i ponownie etykietował produkty mięsne, których data ważności minęła. Produkty wyjmowano z oryginalnych opakowań i umieszczano na nich nowe etykiety w celu zarejestrowania nowej daty ważności i numeru partii, zastępując tym samym stare. Działania te przeprowadzano bez kontroli weterynaryjnej lub identyfikowalności, co stanowiło zagrożenie dla zdrowia publicznego. Rozpoczęto postępowanie karne oraz skonfiskowano łącznie 20 ton produktów mięsnych, z czego 9 ton uznano za niezdatne do spożycia i zniszczono. Pozostałe, nadające się do spożycia produkty przekazano do licencjonowanego sklepu mięsnego. Ponadto inspektorzy znaleźli na miejscu 12 kg konserwantów, sprzęt komputerowy, system do pakowania czy maszyny do drukowania etykiet. Wartość przejętych produktów wyniosła 85 000 euro.

Natomiast kontrola skoncentrowana na produkcji gotowych posiłków i dań w Coimbrze ujawniła, że jedna z firm wprowadzała konsumentów w błąd co do składu produktów. W związku z dystrybucją produktów o jakości niższej niż deklarowana, rozpoczęto postępowanie karne oraz skonfiskowano łącznie 1,6 tony produktów wieprzowych o wartości 7400 euro.

Źródła:

  1. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-fiscaliza-venda-de-suplementos-alimentares-e-instaura-12-processos-de-contraordenacao-.aspx

  2. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-18200-litros-de-oleo-alimentar-e-suspende-industria-de-extracao-de-oleos-vegetais-operacao-oliva.aspx

  3. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-aguardente-vinica-velha-e-vinho-no-valor-superior-a-1750000-euros.aspx

  4. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-cerca-de-25-toneladas-de-moluscos-bivalves-vivos-e-suspende-atividade-de-depuradora-ilegal.aspx

  5. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-845-unidades-de-generos-alimenticios-com-cannabis.aspx

  6. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-7-toneladas-de-arroz-por-incumprimentos-na-rotulagem.aspx

  7. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-6000-litros-de-vinho-num-estabelecimento-de-producao-e-engarrafamento.aspx

  8. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-9-toneladas-de-carne-impropria-para-consumo-num-entreposto-frigorifico-ilegal-operacao-hazard.aspx

  9. https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-instaura-1-processo-crime-e-12-processos-de-contraordenacao-em-operacao-capas-e-batinas.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł napojowy Przemysł rybny Suplementy diety

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.