Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

We Włoszech produkowano zafałszowaną oliwę z oliwek z substancji oleistych i chlorofilu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W miejscowości Cerignola w regionie Apulia władze przejęły 42 tony zafałszowanej oliwy z oliwek, 71 ton substancji oleistej, 623 litry chlorofilu oraz sprzęt do nielegalnej produkcji dużych ilości produktów przypominających oliwę z oliwek.

Zgodnie z komunikatem prasowym opublikowanym przez karabinierów 11 lipca 2024 r., siedem osób oskarżonych jest o spisek przestępczy, fałszowanie substancji spożywczych przeznaczonych do sprzedaży, oszustwo w zakresie publicznych dostaw oraz fałszowanie żywności przeznaczonej na eksport.

Przeprowadzone dochodzenie i przejęcie zafałszowanej oliwy z oliwek

Działalność dochodzeniowa rozpoczęta we wrześniu 2023 r. przez władze południowych Włoch obejmowała kilka prowincji. W trakcie nalotów w regionie Apulia wydano nakazy przeszukania 18 garaży i magazynów. Działania te pozwoliły zidentyfikować i przejąć 42 tony zafałszowanej włoskiej oliwy z oliwek, która była przygotowana do dystrybucji, a w niektórych przypadkach już dostępna w łańcuchu rolno-spożywczym. Władze skonfiskowały 71 ton substancji oleistej, przechowywanej w plastikowych zbiornikach oraz 623 kg chlorofilu. Składników tych używano do produkcji zafałszowanej oliwy z oliwek, która była oznakowana jako extra virgin (najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia).

Oprócz składników i zafałszowanych produktów znaleziono urządzenia pakujące, podrobione etykiety i dokumentację handlową. Łączną wartość konfiskaty oszacowano na 900 tys. euro.

Źródło: https://www.carabinieri.it/in-vostro-aiuto/informazioni/comunicati-stampa/olio-sofisticato-venduto-come-extra-vergine.-operazione-del-nas

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.