Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Do Włoch przemycono ponad milion litrów alkoholu etylowego z Polski, Słowenii i Serbii jako środek dezynfekujący

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Guardia di Finanza z Treviso w ramach przeprowadzonego dochodzenia wykryła 3 nielegalne zakłady produkujące napoje alkoholowe w Foggi, Neapolu i Casercie. Odkryto oszustwo trwające co najmniej od 2022 roku, w które było zaangażowanych 20 osób. O sprawie poinformowały włoskie media w lipcu 2024 r., powołując się na informacje przekazane przez Guardia di Finanza.

Importowany etanol do produkcji napojów alkoholowych oznakowany jako środek dezynfekujący

W toku przeprowadzonego postępowania śledczy Guardia di Finanza z Treviso ustalili, że przemytnicy importowali alkohol etylowy z Polski, Słowenii i Serbii jako środki dezynfekujące (m.in. jako płyn odkażający, biocyd, płyn do mycia okien, środek dezynfekujący). Działania te miały na celu uniknięcie policyjnej kontroli drogowej, a oszuści dodatkowo uchylili się od płatności akcyzy i podatku na szacunkową kwotę 11,5 mln euro. Przemycony alkohol etylowy służył do produkcji napojów alkoholowych w tajnych zakładach zlokalizowanych w Foggi, Neapolu i Casercie, gdzie produkowano m.in.: whisky, grappę, limoncello, gin, wódkę, likiery i inne wysokoprocentowe trunki. Łącznie w latach 2022-2024 sprowadzono w ten sposób z Europy Wschodniej ponad milion litrów etanolu.

Zarzuty obejmują uchylanie się od naliczania i płacenia podatku akcyzowego od alkoholu, nieprawidłowości w obrocie wyrobami objętymi akcyzą, zmienianie oznaczeń Administracji Finansowej, przyjmowanie kradzionych towarów, fałszowanie marek i substancji spożywczych.

Przeprowadzone śledztwo, zajęte mienie, współpraca z polskimi władzami

W trakcie dochodzeń poddano konfiskacie prewencyjnej 85 000 litrów alkoholu etylowego, 2 pojazdy przegubowe, 3 tajne zakłady, gdzie nielegalnie produkowano napoje alkoholowe. Fabryki były dobrze wyposażone, wewnątrz znaleziono sprzęt typowy dla firm, które legalnie produkują napoje alkoholowe – m.in. maszyny rozlewnicze , etykieciarki, kapslowarki.

Dochodzenie rozpoczęło się w styczniu 2023 r., kiedy do rutynowej kontroli wytypowano pojazd przewożący 26 000 litrów płynu dezynfekującego. Służby celne stwierdziły, że klasyfikacja produktu miała na celu uchylenie się od płacenia akcyzy oraz bardziej szczegółowej kontroli. W kwietniu 2023 r. incydent się powtórzył.

Od tego czasu władze sądowe w Udine odpowiadały za koordynację działań i rozpoczęła się intensywna działalność dochodzeniowa oparta na śledzeniu, obserwacjach, nagraniach wideo, analizie zapisów rozmów telefonicznych, dostępie do baz danych VIES, wykorzystanie satelitarnych systemów monitoringu, przeszukaniu komputerów, domów i firm. Ponadto władze włoskie podjęły współpracę z polskimi, co pozwoliło zrekonstruować sposób, w jaki podejrzani zdobywali produkt za granicą i przy użyciu fałszywch dokumentów przewozowych wwozili go na terytorium Włoch. Wśród podejrzanych znalazło się czterech Polaków, pozostali byli narodowości włoskiej.

Nielegalne zakłady produkujące alkohol

Etanol trafiał do nielegalnych zakładów, gdzie ostatecznie wyprodukowano alkohole, które następnie trafiły do ​​sprzedaży detalicznej wraz z fałszywymi banderolami i etykietami. W niektórych przypadkach produkty podrobiono, aby przypominały znane marki legalnych firm.

Zajęto trzy zakłady produkcyjne. W pierwszym, w prowincji Foggia odnaleziono ponad 10 000 podrobionych banderol oraz wyraźne ślady tego samego produktu, co skonfiskowany alkohol na drogach w prowincji Treviso.

W drugim, w prowincji Neapol stwierdzono butelkowanie i etykietowanie wyrobów alkoholowych, a także pakowanie ich w celu późniejszej dystrybucji detalicznej.

W trzecim, w prowincji Caserta zakład umieszczono w budynku wybudowanym bez pozwoleń, w którym wyrób poddawany był procesom chemicznym i operacjom filtrowania w celu usunięcia części zanieczyszczeń, poprzez zastosowanie węgla aktywnego.

W trakcie dochodzeń zidentyfikowano 12 firm-przykrywek z biurami w prowincjach Neapol, Caserta, Salerno, Rzym, Mediolan i Foggia, które wykorzystano do symulacji przywozu produktów odkażających.

Alkohol stanowił niebezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów ze względu na zawartość alkoholu izopropylowego, glikolu etylenowego i metanolu

W wyniku przeprowadzonych działań ustalono, że na terytorium Włoch przemycono w ten sposób łącznie ponad milion litrów alkoholu. Zasadnicze znaczenie miała współpraca organów ścigania z dwoma instytutami -  Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato oraz Laboratorio Chimico dell’Agenzia delle Dogane e dei Monopoli di Venezia. Pierwszy z nich weryfikował prawdziwość banderol, a drugi przeprowadzał analizy chemiczne skonfiskowanych alkoholi.

Istituto Superiore di Sanità wyraził swoją opinię na temat analiz chemicznych, które wykazały obecność alkoholu izopropylowego, glikolu etylenowego i metanolu w napojach alkoholowych w ilościach przekraczających maksymalne limity określone przez prawo. Wysokie spożycie mogło stwarzać potencjalne ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Źródło: https://www.trevisotoday.it/cronaca/treviso-alcol-contrabbando-19-luglio-2024.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.