Stuart Perkins, właściciel firmy SG Perkins Ltd i hodowca drobiu, 3 lipca został ukarany grzywną w wysokości 50 000 funtów, po przyznaniu się do winy w sprawie wykroczeń łamiących przepisy angielskiej ustawy o bezpieczeństwie i higienie żywności oraz ustawy o zdrowiu zwierząt.
Przeprowadzone dochodzenie, fałszowanie certyfikatów badań, problemy z identyfikowalnością
W toku dochodzenia jednostka Food Standards Agency (FSA) - National Food Crime Unit (NFCU) współpracowała z policją Avon i Somerset oraz Environmental Health and Trading Standard. W trakcie wykonywania nakazu przeszukania fermy drobiu i rzeźni SG Perkins Ltd w listopadzie 2023 r. znaleziono dowody na obawy dotyczące identyfikowalności oraz fałszowania certyfikatów badań na obecność Salmonelli. Oznaczało to, że ptaki były ubijane na potrzeby łańcucha pokarmowego bez dowodu na to, że są wolne od chorób.
Animal and Plant Health Agency wspierała dochodzenia, monitorowała dobrostan drobiu na miejscu i zbierała oficjalne próbki Salmonelli. FSA podjęła działania mające na celu zarządzanie potencjalnym ryzykiem dla bezpieczeństwa żywności, upewniając się, że produkty budzące wątpliwości w sprawie identyfikowalności zostały usunięte z rynku.
Ponadto NFCU FSA wydała ostrzeżenie dla branży, aby zwrócić się do przedsiębiorstw spożywczych o sprawdzenie identyfikowalności swoich dostawców, aby pomóc legalnym przedsiębiorstwom utrzymać integralność i bezpieczeństwo swoich łańcuchów żywnościowych oraz chronić swoich klientów.
Nałożone kary
Właściciela i firmę SG Perkins Ltd ukarano grzywną w wysokości 5000 funtów za każde wykroczenie FSA, 3500 funtów za każde wykroczenie lokalnych władz, obciążono kosztami w wysokości 21 810 funtów i dopłatą na rzecz ofiary w wysokości 2000 funtów. Łączna kara wyniosła 50 830 funtów.
Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsas-national-food-crime-unit-investigation-results-in-a-ps50000-fine-for-food-business-which-faked-disease-certificates
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360, do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.