Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kara grzywny dla brytyjskiego producenta drobiu za fałszowanie certyfikatów badań na obecność Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stuart Perkins, właściciel firmy SG Perkins Ltd i hodowca drobiu, 3 lipca został ukarany grzywną w wysokości 50 000 funtów, po przyznaniu się do winy w sprawie wykroczeń łamiących przepisy angielskiej ustawy o bezpieczeństwie i higienie żywności oraz ustawy o zdrowiu zwierząt.

Przeprowadzone dochodzenie, fałszowanie certyfikatów badań, problemy z identyfikowalnością

W toku dochodzenia jednostka Food Standards Agency (FSA) - National Food Crime Unit (NFCU) współpracowała z policją Avon i Somerset oraz Environmental Health and Trading Standard. W trakcie wykonywania nakazu przeszukania fermy drobiu i rzeźni SG Perkins Ltd w listopadzie 2023 r. znaleziono dowody na obawy dotyczące identyfikowalności oraz fałszowania certyfikatów badań na obecność Salmonelli. Oznaczało to, że ptaki były ubijane na potrzeby łańcucha pokarmowego bez dowodu na to, że są wolne od chorób.

Animal and Plant Health Agency wspierała dochodzenia, monitorowała dobrostan drobiu na miejscu i zbierała oficjalne próbki Salmonelli. FSA podjęła działania mające na celu zarządzanie potencjalnym ryzykiem dla bezpieczeństwa żywności, upewniając się, że produkty budzące wątpliwości w sprawie identyfikowalności zostały usunięte z rynku.

Ponadto NFCU FSA wydała ostrzeżenie dla branży, aby zwrócić się do przedsiębiorstw spożywczych o sprawdzenie identyfikowalności swoich dostawców, aby pomóc legalnym przedsiębiorstwom utrzymać integralność i bezpieczeństwo swoich łańcuchów żywnościowych oraz chronić swoich klientów.

Nałożone kary

Właściciela i firmę SG Perkins Ltd ukarano grzywną w wysokości 5000 funtów za każde wykroczenie FSA, 3500 funtów za każde wykroczenie lokalnych władz, obciążono kosztami w wysokości 21 810 funtów i dopłatą na rzecz ofiary w wysokości 2000 funtów. Łączna kara wyniosła 50 830 funtów.

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsas-national-food-crime-unit-investigation-results-in-a-ps50000-fine-for-food-business-which-faked-disease-certificates

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360, do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.