Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozbicie grupy fałszującej wina z certyfikatem we Włoszech – zamieszani urzędnicy państwowi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centralny Inspektorat Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć Produktów Rolno-Spożywczych oraz Karabinierzy z Nas Parma przeprowadzili wspólne śledztwo w regionach Emilia-Romagna oraz Marche. Doprowadziło ono do skierowania do prokuratury 12 osób i 2 zakładów winiarskich z prowincji Piacenza. 

Kontrole rozpoczęły się już w 2020 r. po wstępnych doniesieniach w sprawie fałszowania faktur oraz zakupu partii winogron i/lub wina bez posiadania dokumentacji podatkowej. Dalsze śledztwo umożliwiło zidentyfikowanie i rozbicie grupy, która zajmowała się podrabianiem win odmianowych, w tym win sklasyfikowanych kategoriami DOC i IGT. Grupa przestępcza swoje działania opierała na fałszowaniu elektronicznego rejestru stanu piwnic oraz na zafałszowanych poświadczeniach certyfikujących, które wydawali urzędnicy publiczni.

Wydawanie fałszywych certyfikatów

Niezgodne z prawem działania były wynikiem szerszego porozumienia między jego wspólnikami, do których należeli: właściciel, pracownicy, niezależni współpracownicy dwóch firm produkujących wino w prowincji Piacenza oraz trzej urzędnicy państwowi, należący do jednostki certyfikującej jakość wina. Podejrzana grupa zajmowała się produkcją, butelkowaniem, a następnie wprowadzaniem do obrotu wina, bezprawnie przypisując mu chronione nazwy pochodzenia i cechy szczególne, w tym m.in. nazwy „Colli Piacentini DOC”, „Gutturnio DOC”, „Ortrugo dei Colli Piacentini DOC”. Działania te prowadzono wbrew wymogom przewidzianym w odpowiednich przepisach odnośnie produkcji.

Przeprowadzone czynności dochodzeniowe doprowadziły do zabezpieczenia dużej ilości materiału dochodzeniowego, w tym dowodów przeciwko dwóm winiarniom oraz zajęcia około 60 000 litrów podrobionego wina. Prokuratura w Piacenzie poinformowała także 12 podejrzanych i dwa zakłady winiarskie o wszczęciu dochodzenia w związku z przestępstwami obejmującymi: podrabianie oznaczeń geograficznych lub nazw pochodzenia produktów, oszustwa w handlu, fałszowanie rejestrów, zawiadomień i dokumentacji komputerowej oraz fałszowanie przez urzędników dokumentów publicznych.

Źródło: https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2515

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360, do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.