Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Hiszpanii aresztowano 14 osób za nielegalny handel pomarańczami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Gwardia Cywilna przeprowadziła ważną interwencję w prowincji Walencja, gdzie aresztowała czternaście osób i przesłuchała kolejne 43 osoby w związku z nielegalną sprzedażą owoców cytrusowych, które przechodziły przez magazyny zlokalizowane w dziesięciu gminach regionu. W trakcie operacji przejęto 123 000 kg nielegalnych pomarańczy. Dochodzenie w celu wykrycia nadużyć wszczęto w listopadzie, a informacje o jego wynikach przekazano w czerwcu 2024 r.

Fałszowanie dokumentów

Podczas kontroli zakładów skupujących pomarańcze oraz analizy około tysiąca dokumentów, dotyczących produktów spożywczych (w tym identyfikowalności), wykryto 263 sfałszowane dokumenty, które zostały wykorzystane do nielegalnego wprowadzania pomarańczy do obrotu.

Dziesiątki osób zaangażowanych w nielegalny handel pomarańczami

W dochodzeniu Gwardii Cywilnej kluczową rolę odegrało doświadczenie zespołu specjalizującego się w kradzieżach produktów rolnych oraz służba lotnicza, która korzystała z helikoptera, w celu identyfikacji sprzedawców towarów i grup zbierających owoce.

W wyniku operacji aresztowano 14 osób (13 mężczyzn i 1 kobietę w wieku od 21 do 47 lat), a w sprawie kolejnych 43 osób (32 mężczyzn i 11 kobiet w wieku od 16 do 74 lat) jest prowadzone dochodzenie.

Zajęcie ponad 123 000 kg pomarańczy, lokalizacje magazynów zajmujących się nielegalnym handlem

W wyniku operacji władze odzyskały 123 673 kg pomarańczy i 27 600 euro w gotówce. Ponadto zabezpieczono 263 sfałszowane dokumenty. Magazyny zajmujące się nielegalnym handlem owocami były zlokalizowane w kilku gminach prowincji Walencja: Sueca, Corbera, Polinyà de Xúquer, Albalat de la Ribera, Cullera, Sollana, Senyera, la Pobla Llarga, l'Énova i Massalavés. Dalszym postępowaniem zajmują się sądy w Sueca, Alzira i Carlet.

Źródło: Link

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.