Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Analiza oszustw związanych z czerwonym mięsem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Holenderska Służba Wywiadowczo-Śledcza (NWVA-IOD) opublikowała raport oparty na 10-letniej analizie oszustw związanych z czerwonym mięsem i łańcuchem jego dostaw. Podsumowanie dochodzeń w Holandii wykazało, że najważniejszym motywem napędzającym oszustwa w tym sektorze jest zysk finansowy.

Podsumowanie 10-letniej analizy

Służby NVWA mają nadzieję, że opublikowana analiza dochodzeń trwających od 2010 do 2023 roku, zwiększy świadomość firm i urzędników państwowych odnośnie zagrożeń i oszustw związanych z tym sektorem. Jak zauważają, to głównie branża ponosi odpowiedzialność za zapobieganie tym oszustwom, a niektóre z nich, poza ryzykiem zdrowotnym, mogą mieć również potencjalnie negatywny wpływ na zaufanie konsumentów, czy też konkurencyjność. Kluczową rolę pełnią także weterynarze oraz chłodnie.

Wśród odkrytych przez NVWA-IOD nadużyć, wiele z nich miało wpływ na identyfikowalność zwierząt i mięsa w całym łańcuchu. Dotyczą one także dystrybucji mięsa pochodzącego z nielegalnego uboju i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nienadających się do spożycia przez ludzi. Zidentyfikowano także sprzedaż zwykłego mięsa jako rzekomo ekologicznego oraz przypadki zmiany pochodzenia tych produktów. Dodatkowo, wśród wykroczeń stwierdzono także: modyfikowanie dokumentów, rejestrowanie nieprawidłowych danych, czy też pomijanie informacji.

Raport w liczbach

W latach 2018-2023 holenderskie służby zarejestrowały 200 powiadomień odnośnie oszustw związanych z łańcuchem czerwonego mięsa, a najwięcej z nich (50) pojawiło się w 2020 r. W okresie od 2010 do 2023 roku, NVWA-IOD przeprowadziło natomiast 38 dochodzeń w związku z oszustwami i nielegalnymi działaniami, a kolejne 22 w latach 2016-2023 wraz z Centrum Ekspertyz ds. Nadużyć Finansowych (FEK).

Jak przyznaje NVWA-IOD, dane te mogą nie odzwierciedlać pełnej skali nadużyć, ze względu na trudności w ich wykryciu.  

Konkretne przykłady oszustw i nadużyć

Oszustwa odnośnie żywych zwierząt obejmowały obecność leków weterynaryjnych i antybiotyków, utrzymywanie większej lub mniejszej liczby zwierząt od tej podanej w oficjalnych rejestrach, nielegalny wywóz przy użyciu sfałszowanych certyfikatów, czy też kwestie związane z dobrostanem zwierząt podczas transportu. W raporcie przedstawiono konkretne przypadki tych naruszeń. W latach 2016-2017 zarejestrowano bowiem sygnały odnośnie oszustw w handlu końmi posiadającymi zafałszowane paszporty. Kilka lat później (w 2022 r.) agencja ponownie zarejestrowała powiadomienia o nieuczciwych praktykach w handlu tymi zwierzętami.

Nielegalny ubój często ma miejsce w niezatwierdzonych zakładach oraz poza normowanymi godzinami pracy. Jak wynika z raportu, dwa takie przypadki dotyczące owiec miały miejsce w 2020 i 2023 r.

W celu obniżenia kosztów lub zarobienia pieniędzy, niektóre przedsiębiorstwa dopuszczają się mieszania partii mięsa, dodawania siarczynów w celu ukrycia niskiej jakości lub dodawania niezadeklarowanej na etykiecie wody. Jedno z dochodzeń w 2016 r. dotyczyło sprzedaży mięsa za pośrednictwem grupy na Facebooku, które podejrzewano, że jest niezdatne do spożycia przez ludzi. Przeprowadzone dochodzenie wykazało, że dostawca ten nie posiadał zarejestrowanej działalności, a dodatkowo niemożliwe było ustalenie pochodzenia tych produktów. Na podejrzanych nałożono grzywnę oraz karę w postaci prac społecznych.

 

Źródło: https://www.nvwa.nl/documenten/consument/eten-drinken-roken/vlees-en-vleesproducten/publicaties/frauderapport-roodvlees

 https://www.foodsafetynews.com/2024/08/nvwa-shares-analysis-of-fraud-in-meat-sector/

 

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360do 31 sierpnia skorzystaj z oferty wakacyjnej.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.