Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd możliwości metod weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

30 lipca 2024 r. brytyjska FSA (Agencja Standardów Żywności) opublikowała przegląd dostępności, możliwości i ograniczeń metod analitycznych stosowanych w celu weryfikacji kraju pochodzenia żywności i pasz. Projekt był wspólnie finansowany przez FSA i Defra (Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich), a dodatkowo angażował też interesariuszy w celu zrozumienia ich poglądów, dotyczących geograficznego pochodzenia żywności i pasz. Po dokonaniu przeglądu obecnego stanu badań nad pochodzeniem, przedstawiono zalecenia dotyczące wykorzystania wcześniejszych badań nad krajami pochodzenia w celu wsparcia przemysłu spożywczego i paszowego w przyszłości.

Kraj pochodzenia i jego rola dla konsumenta

Kraj pochodzenia definiuje się jako kraj, w którym żywność lub pasza jest w całości uprawiana, produkowana lub wytwarzana, a jeśli jest produkowana w więcej niż jednym kraju to odnosi się do kraju, w którym ostatnio przeszła istotną zmianę. W Wielkiej Brytanii przepisy dostosowane do przepisów UE stanowią, że wskazanie kraju pochodzenia jest obowiązkowym wymogiem etykietowania żywności i pasz, w tym produktów takich jak mięso, warzywa, jaja, miód i wino.

Informacja o kraju pochodzenia odgrywa ważną rolę dla konsumentów, którzy zazwyczaj kojarzą określone kraje z wyższą jakością lub rozpoznawalnością marki. Ponadto patriotyzm (lub etnocentryzm) może również odgrywać rolę w wyborze żywności przez konsumenta.

Chronione produkty o określonym pochodzeniu geograficznym

W Europie istnieje ponad 3500 produktów o określonym pochodzeniu geograficznym, a ich metody produkcji są oficjalnie chronione (chroniona nazwa pochodzenia = PDO; chronione oznaczenie geograficzne = PGI; oznaczenie geograficzne (dla napojów spirytusowych) = GI). Te towary często mają wyższą cenę. Oprócz preferencji klientów i ceny sprzedaży, oświadczenia o kraju pochodzenia są ważne dla firm, gdy starają się:

  • monitorować przebieg żywności (ślad węglowy),
  • zapewnić zrównoważone pozyskiwanie np. oleju sojowego i palmowego (w tym nowe rozporządzenie (UE) 2023/1115 w sprawie przeciwdziałaniu wylesianiu),
  • unikać handlu towarami podlegającymi sankcjom,
  • uspokajać konsumentów w kwestiach dotyczących norm w odniesieniu do rolnictwa i dobrostanu zwierząt,
  • unikać żywności, która wiąże się z wykorzystywaniem pracowników rolnych, pracą przymusową lub pracą dzieci.

„Weryfikacja” pochodzenia geograficznego

„Weryfikacja” pochodzenia geograficznego obejmuje sprawdzanie w bazie danych w celu potwierdzenia, że ​​dane dla próbki są zgodne z danymi dla zadeklarowanej lokalizacji geograficznej. Weryfikacja nie obejmuje zatem testowania próbki z nieznanej lokalizacji w celu jednoznacznego określenia jej pochodzenia, ponieważ takie metody nie są dostępne lub ich zakres jest niezwykle ograniczony.

Dostęp do raportu

Raport analizuje metody weryfikacji pochodzenia geograficznego żywności i pasz, wskazując na brak jednoznacznej techniki, która mogłaby niezawodnie potwierdzić pochodzenie. Najbardziej obiecujące metody to analiza izotopów stabilnych i analiza pierwiastków śladowych, wspierane przez technologie takie jak genomika i spektroskopia. W raporcie podkreślono konieczność utrzymania i aktualizacji baz danych, jednakże zwrócono uwagę na problemy związane z kosztami, brakiem standaryzacji i trudnościami w walidacji wyników w sądzie.

Pełen raport dostępny jest pod tym linkiem.

Źródło: https://www.food.gov.uk/research/food-crime/review-of-capability-of-methods-for-the-verification-of-country-of-origin-for-food-and-feed

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Znakowanie żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.