Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysoki wskaźnik niezgodności z przepisami suplementów diety w Austrii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Austriacki Urząd Celny (ZAÖ) w ramach wspólnej operacji kontrolnej wraz z Federalnym Urzędem ds. Zdrowia Konsumentów (BAVG) przeprowadził inspekcję zamawianych internetowo suplementów diety. W akcję włączeni byli także eksperci w zakresie suplementów diety i novel food z Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES), a jej celem był przegląd produktów wysyłanych z krajów spoza Unii Europejskiej. Przesyłki poddawano testom w centrum dystrybucji pocztowej Inzersdorf.

Niezgodne i niebezpieczne produkty

Rynek suplementów diety w Unii Europejskiej szacowany jest na około 36 miliardów euro, a prawie 88% obywateli UE przyjmuje je jako element codziennej diety. Austriaccy inspektorzy spośród 50 sprawdzonych próbek, stwierdzili niezgodność z prawem europejskim, w tym z rozporządzeniem o Novel Food w przypadku 21 z nich. Produkty te sklasyfikowano jako niedozwoloną nową żywność, w związku z czym jej sprzedaż na terenie UE była zabroniona. W jednej z badanych próbek stwierdzono także obecność podwyższonego poziomu rtęci, co stanowiło poważne zagrożenie dla zdrowia. Niektóre z badanych suplementów zawierały również lit, a ich status musiał zostać wyjaśniony z Federalnym Urzędem ds. Bezpieczeństwa w Opiece Zdrowotnej (BASG) w odniesieniu do klasyfikacji tych produktów jako niedozwolone produkty lecznicze.

Roczne kontrole i powody wycofań

Jak zauważa Anton Reinl, dyrektor BAVG, wysoki wskaźnik niezgodności wśród suplementów diety wskazuje na konieczność przeprowadzania kontroli, aby zniwelować związane z nimi zagrożenie dla konsumentów. W Austrii każdego roku kontroli poddaje się około 450 próbek, a około jedna trzecia z nich jest odrzucana. Najczęstszym powodem są braki na etykietach oraz:

- nieprawidłowe informacje,

- niedozwolone oświadczenia zdrowotne,

- obecność niedozwolonych składników,

- wysoki poziom zawartości witamin lub składników mineralnych,

- zanieczyszczenie bakteriami chorobotwórczymi, w tym Salmonellą.

Problemy z importem nielegalnych produktów

Na obecny problem związany z dystrybucją na rynku europejskim suplementów diety, zawierających niebezpieczne substancje, zwróciła uwagę komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Stella Kyruakides. We Francji w okresie od 2016 r. do lutego 2024 r. stwierdzono 154 przypadki pojawienia się niepożądanego działania po przyjęciu suplementów diety, z czego 18 z nich uznano za bardzo poważne. Dodatkowo odnotowano 2 zgony, a u 4 osób wystąpiły objawy zagrażające życiu. Testy wykazały obecność w tych produktach substancji zakazanych i niebezpiecznych, takich jak sterydy anaboliczne, czy sibutramina. Jak zauważono, w wielu przypadkach brakuje informacji na etykietach o obecności tych substancji, a kontrole celne prawie nie istnieją, stąd też niemożliwe jest wykrycie obecności zabronionych składników w suplementach diety.

W okresie od stycznia 2023 r. do lipca 2024 r. organy państw członkowskich zgłosiły także w ramach Europejskiej Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN) ponad 1000 przypadków niezgodności suplementów diety z przepisami. Dwie trzecie z tych powiadomień odnotowano również w ramach Systemu RASFF. Wśród nich, 78 notyfikacji dotyczyło obecności niedozwolonych substancji, takich jak: substancje lecznicze, środki pobudzające i środki dopingujące oraz 392 powiadomienia o obecności niedozwolonych w UE składników.

Źródło: https://www.bavg.gv.at/en/news/detail/successful-control-campaign-on-food-supplements-from-the-internet

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

 

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Suplementy diety

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.