Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jeden z największych eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego oskarżony o nielegalne połowy i nieprzestrzeganie przepisów sanitarnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej opublikowało 20 września 2024 r. raport o odnotowanych przypadkach zafałszowań żywności w lipcu i sierpniu 2024 r. Ciekawy przypadek dotyczy oskarżenia jednego z największych na świecie eksporterów tuńczyka błękitnopłetwego, grupy Ricardo Fuentes.

Nielegalne połowy, fałszowanie dokumentów

Jak podają hiszpańskie media, sędzia Sądu Krajowego María Tardón zaproponowała postawienie przed sądem ośmiu osób oraz dwunastu spółek, w tym grupy Ricardo Fuentes oraz Pescnortmar za czyny przestępcze związane z połowami i fałszowaniem tuńczyka.

W postanowieniu wyjaśniono, że część działalności była prowadzona legalnie i zgodnie z przepisami administracyjnymi, ale stosowano też praktyki zabronione, takie jak wprowadzanie na rynek nielegalnie złowionego tuńczyka, z pominięciem lub fałszowaniem dokumentów dotyczących połowu lub sprzedaży. Oszustwa dokonywano w celu wprowadzenia ryb złowionych nieregularnie lub podchodzących z nadwyżek utrzymywanych w hodowlach.

Niezgodności podczas transportu, brak identyfikowalności, dodatki poprawiające wygląd

Kolejne doniesienia dotyczą transportu, który nie spełniał minimalnych wymagań higienicznych oraz braku identyfikowalności, a jeden ze statków działał bez pozwolenia administracyjnego. Z powodu fałszowania dokumentacji ostatecznie nie było wiadomo skąd pochodzą zafałszowane tuńczyki, kiedy zostały ubite i jak długo znajdowały się w transporcie. Ponadto w konsekwencji nieprawidłowości w transporcie część tuńczyków w złym stanie zachowania fałszowano dodatkami poprawiającymi ich wygląd.

Zagrożenie dla zdrowia publicznego, nieprawidłowości księgowe

Wszystkie te nieprawidłowości przyczyniły się do wprowadzenia zagrożenia dla zdrowia publicznego, co potwierdzono wykryciem podwyższonego poziomu histaminy w niektórych analizowanych próbkach ryb. Ponadto podkreślono, że zyski z nielegalnej działalności nie zostały zadeklarowane w rachunkach księgowych, a śledczy wykryli jedną z tajnych płatności, przejmując torbę zawierającą 118 tys. euro.

Źródła:

https://knowledge4policy.ec.europa.eu/publication/food-fraud-summary-july-august-2024_en

https://www.elmundo.es/espana/2024/07/09/668d189ee85ecee6718b459e.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł rybny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.