Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

New Product Info: Nowy produkt ze „Zdrowej Półki Carrefour”

Kategoria: Biznes Fakty

W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie kryteria jakościowe. Produkty z gamy „Jakość z Natury Carrefour pojawiły się już w 1997 roku i stale są rozwijane. Aktualnie gama liczy 19 produktów dostępnych w Polsce. Produkty te wyróżniają się najwyższą jakością. Pochodzą z upraw ekologicznych – z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Nowy produkt – szynka wieprzowa ekstra gotowana – charakteryzuje się ponadprzeciętną jakością. Zawiera 92% mięsa. Przyrządzana jest w procesie powolnego gotowania w bulionie. Podczas jej produkcji stosowany jest szereg testów jakościowych i badań, tak aby zapewnić jak najlepszą jakość oraz niepowtarzalny smak.

Trzoda wykorzystywana do produkcji szynki, hodowana jest z ogromną dbałością o dobrostan zwierząt. Zapewniane są jej odpowiednie warunki sanitarne. Stosowanie antybiotyków zostało całkowicie wyeliminowane. Do codziennego karmienia wykorzystywana jest pasza bez GMO.

Szynka gotowana „Jakość z Natury Carrefour” dostępna jest w wybranych sklepach sieci Carrefour na terenie całej Polski. Sprzedawana jest w plastrach, jak i w kawałku.

Wieprzowina jako podstawowe źródło białka zwierzęcego

W ostatnich latach mięso wieprzowe stanowiło podstawowe źródło białka zwierzęcego. Spożycie w Polsce w 2015 roku wynosiło 36-38 kg na osobę. Zbliżone było do spożycia wieprzowiny we Francji, Irlandii oraz Włoch, natomiast zdecydowanie niższe w porównaniu do takich krajów, jak Hiszpania, Niemcy, Dania czy Austria. Z prognozy Unii Europejskiej wynika, iż w 2020 roku spożycie mięsa wieprzowego wzrośnie do aż do 43,3 kg rocznie na osobę.

Wartość odżywcza wieprzowiny

Wieprzowina charakteryzuje się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych SFA oraz wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA. Oznacza to lepszą proporcję kwasów PUFA/SFA, co jest zaletą mięsa wieprzowego. Również występuje w nim lepsza proporcja kwasów omega-6 i omega-3, która w wieprzowinie jest na poziomie 10:1, a w mięsie drobiowych 20:1. Mięso wieprzowe bogate jest w tiaminę – witaminę, która pełni ważną rolę w procesach metabolicznych i energetycznych w organizmie człowieka. Zawiera duże ilości niacyny. Co więcej, tzw. chuda wieprzowina ma taką samą zawartość białka jak mięso brojlerów kurzych oraz wyższą niż mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Jej kaloryczność jest mniejsza niż w przypadku wołowiny – mięsa powszechnie uważanego za najbardziej wartościowe.

Źródło:

Mroczek J. R.: Mięso wieprzowe w zrównoważonej gospodarce żywnościowej, Polish Journal for Sustainable Development 2015, 19

Kluczowe obszary: Nowości rynkowe

Autor: ProBase360

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn