Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

New Product Info: Nowy produkt ze „Zdrowej Półki Carrefour”

Kategoria: Biznes

W sklepach sieci Carrefour pojawił się nowy produkt gamy „Jakość z Natury Carrefour”. Jest to szynka gotowana pochodząca z wybranych gospodarstw we Francji, spełniających wysokie kryteria jakościowe. Produkty z gamy „Jakość z Natury Carrefour pojawiły się już w 1997 roku i stale są rozwijane. Aktualnie gama liczy 19 produktów dostępnych w Polsce. Produkty te wyróżniają się najwyższą jakością. Pochodzą z upraw ekologicznych – z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Nowy produkt – szynka wieprzowa ekstra gotowana – charakteryzuje się ponadprzeciętną jakością. Zawiera 92% mięsa. Przyrządzana jest w procesie powolnego gotowania w bulionie. Podczas jej produkcji stosowany jest szereg testów jakościowych i badań, tak aby zapewnić jak najlepszą jakość oraz niepowtarzalny smak.

Trzoda wykorzystywana do produkcji szynki, hodowana jest z ogromną dbałością o dobrostan zwierząt. Zapewniane są jej odpowiednie warunki sanitarne. Stosowanie antybiotyków zostało całkowicie wyeliminowane. Do codziennego karmienia wykorzystywana jest pasza bez GMO.

Szynka gotowana „Jakość z Natury Carrefour” dostępna jest w wybranych sklepach sieci Carrefour na terenie całej Polski. Sprzedawana jest w plastrach, jak i w kawałku.

Wieprzowina jako podstawowe źródło białka zwierzęcego

W ostatnich latach mięso wieprzowe stanowiło podstawowe źródło białka zwierzęcego. Spożycie w Polsce w 2015 roku wynosiło 36-38 kg na osobę. Zbliżone było do spożycia wieprzowiny we Francji, Irlandii oraz Włoch, natomiast zdecydowanie niższe w porównaniu do takich krajów, jak Hiszpania, Niemcy, Dania czy Austria. Z prognozy Unii Europejskiej wynika, iż w 2020 roku spożycie mięsa wieprzowego wzrośnie do aż do 43,3 kg rocznie na osobę.

Wartość odżywcza wieprzowiny

Wieprzowina charakteryzuje się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych SFA oraz wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA. Oznacza to lepszą proporcję kwasów PUFA/SFA, co jest zaletą mięsa wieprzowego. Również występuje w nim lepsza proporcja kwasów omega-6 i omega-3, która w wieprzowinie jest na poziomie 10:1, a w mięsie drobiowych 20:1. Mięso wieprzowe bogate jest w tiaminę – witaminę, która pełni ważną rolę w procesach metabolicznych i energetycznych w organizmie człowieka. Zawiera duże ilości niacyny. Co więcej, tzw. chuda wieprzowina ma taką samą zawartość białka jak mięso brojlerów kurzych oraz wyższą niż mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Jej kaloryczność jest mniejsza niż w przypadku wołowiny – mięsa powszechnie uważanego za najbardziej wartościowe.

Źródło:

Mroczek J. R.: Mięso wieprzowe w zrównoważonej gospodarce żywnościowej, Polish Journal for Sustainable Development 2015, 19

Wybierz temat: Nowości rynkowe

Autor:ProBase360
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.