Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Czy presja na producentów ma swoje uzasadnienie?

Kategoria: Biznes Fakty, Składniki Żywności

Koszty związane z problemem otyłości zdecydowanie zaczęły przewyższać korzyści wynikające z większej konsumpcji. System stracił równowagę i koszty opieki medycznej innych powiązanych z chorobą nadwagi zmuszają rządy do ingerencji na rynku spożywczym. Presja oddolna, konsumencka zmusza z kolei producentów bezpośrednio do poszukiwania rozwiązań pokazujących ich działania w dobrym świetle i stąd szereg inicjatyw i konkretnych działań zmierzających do obniżania kaloryczności, cukru, porcji itp. w produktach.

Sytuacja dotycząca nadwagi wygląda rzeczywiście zatrważająco. Według danych WHO już w 2009 sytuacja była alarmująca.

Niestety kolejne lata tylko pogarszają sytuację co pokazuje, że część z działań zupełnie się nie powiodła. Poniżej wykres pokazujący już tylko przypadki otyłości. To co szczególnie niepokojące to kwestia większego odsetka w populacji dzieci.

Czy producenci mogą wpłynąć aktywnie na sytuację? Na pewno tak, szczególnie poprzez przełamywanie stereotypów dotyczących kaloryczności danych kategorii produktowych.

Często pokazywanych w konkretnej grupie kaloryczności, ale czy rzeczywiście te kategorie są spójne pod tym kątem, czy jednak technologia i decyzje marketingowe mogą wpłynąć na finalny produkt.

Dzięki uprzejmości właściciela aplikacji Probase360 przedstawiamy kilka zestawień ze zrealizowanych  projektów monitoringu rynku produktów spożywczych.

1. Kategoria kabanosy – często promowana jako zdrowa przekąska białkowa

Wykres pokazuje rozkład zawartości tłuszczu w grupie 267 unikalnych produktów z rynku w kategorii kabanosy. Zawartość tłuszczu kształtowała się od 16% do 50% masy produktu.

2. Herbatniki – czy zawsze muszą być słodkie ?

Wykres pokazuje rozkład zawartości cukrów w 131 unikalnych produktach z kategorii herbatniki z rynku polskiego.

3. Serki kanapkowe – źródło białka ?

Wykres pokazuje rozkład zawartości białka w 219 unikalnych produktach z rynku polskiego.

W bazie dostępne są wszystkie informacje dotyczące składowych wartości odżywczych jak również wszystkich składników użytych do produkcji i zadeklarowanych na etykietach produktów.

Wniosek jest oczywisty, w ramach każdej kategorii produktowej ze względu na brak powszechnie stosowanych norm można się spotkać z ogromną różnorodnością pod względem najistotniejszych składników dla danej kategorii. W związku z tym konsument wybierając produkt nie powinien kierować się ogólnie przyjętym schematem tylko szczegółowo zapoznawać się z informacją na etykiecie. Z drugiej strony pokazuje to jak duże możliwości kształtowania składu produktów ma przemysł.

Autor: ProBase360

Więcej informacji o produktach w bazie i aplikacji Probase360 dowiesz się w firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn