Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kraje nordyckie, chcąc zapobiec rozszerzającej się wśród dzieci epidemii otyłości, wspólnie opracowały protokół, który ma ułatwić monitorowanie działań marketingowych, wykorzystywanych do promowania niezdrowej żywności, kierowanych do dzieci i młodzieży.
W pracy nad projektem wzięli udział przedstawiciele Islandii, Finlandii, Szwecji, Danii i Norwegii, a także regionalne biuro Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla Europy. Opracowany dokument odnosi się przede wszystkim do żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru (tzw. grupa HFSS). Jak twierdzą autorzy, wspólnie opracowany protokół pozwoli na monitorowanie i analizę danych, pozyskiwanych z różnych krajów i, docelowo, wpłynie na zmniejszenie narażenia dzieci i młodzieży na reklamy promujące niezdrową żywność.
Marketing żywności
Zgodnie z definicją WHO marketing jest „dowolną formą komunikacji handlowej, której celem jest zwiększenie rozpoznawalności, atrakcyjności i/lub spożycia określonych produktów i usług, obejmuje on wszelkie działania reklamujące lub w inny sposób promujące dany produkt lub usługę”.
Jak twierdzą autorzy protokołu – dokument koncentruje się na komunikacji marketingowej, odnoszącej się do żywności i napojów z grupy HFSS, skierowanej bezpośrednio do dzieci i młodzieży, a także na komunikacji marketingowej, na którą najmłodsi konsumenci narażeni są na co dzień pośrednio.
Według Jo Jewel, oficera technicznego WHO: „to fantastyczne narzędzie pozwoli wypełnić luki w polityce żywnościowej, cieszę się, że regionalne biuro WHO Europa, może wnieść swój wkład w jej rozwój”.
Protokół opracowany przez kraje nordyckie
W dokumencie, stworzonym przy udziale przedstawicieli z krajów nordyckich
i regionalnego biura WHO, szczególnie podkreślona została rola marketingu internetowego, w tym przede wszystkim reklam umieszczanych na platformach społecznościowych. Dynamiczny rozwój tej formy marketingu, a także zainteresowanie serwisami społecznościowymi, widoczne wśród coraz młodszych dzieci, powinny, zdaniem ekspertów, zostać zauważone. Zgodnie z założeniami protokołu treści marketingowe, których przedmiotem są produkty żywnościowe i napoje z grupy HFSS, umieszczane na platformach społecznościowych, powinny być stale kontrolowane. Proces ten ułatwią wciąż udoskonalane metody monitorowania, które stają się coraz łatwiej dostępne.
Treści, umieszczane na platformach takich jak Facebook, Instagram czy Snapchat, teoretycznie docierać powinny jedynie do użytkowników powyżej 13 roku życia – takie jest ustanowione przez te platformy ograniczenie, dotyczące minimalnego wieku użytkownika. Niestety zebrane dane wskazują, iż w rzeczywistości z serwisów tych korzysta duża ilość młodszych dzieci.
Z prawnego punktu widzenia marketerzy nie ponoszą odpowiedzialności za to, że treści docierają do użytkowników, którzy mają mniej niż 13 lat. Eksperci, którzy pracowali przy protokole podkreślają jednak, iż dla utrzymania zdrowia publicznego, ważne jest wzięcie pod uwagę grupy najmłodszych użytkowników platform internetowych i weryfikowanie materiałów reklamowych pod ich kątem. Zgodnie z treścią dokumentu zaleca się, aby ich monitorowanie koncentrowało się na danych dotyczących faktycznego przedziału wiekowego użytkowników, do których trafiają, a nie na informacjach o określonych, narzuconych przez portale społecznościowe granicach wiekowych, które i tak nie są przestrzegane.
Wśród innych, poza portalami społecznościowymi, miejsc potencjalnego narażenia dzieci i młodzieży na treści marketingowe związane z żywnością i napojami z grupy HFSS w protokole wymienia się kina, sklepy, szkoły, a także przestrzeń wirtualną ze szczególnym uwzględnieniem gier reklamowych, stron internetowych z transmisjami telewizyjnymi oraz wideo-blogów. Wszystkie te miejsca i umieszczane w nich materiały reklamowe, zgodnie z przyjętym dokumentem, mają teraz podlegać stałemu monitorowaniu.
Projekt, w ramach którego stworzono protokół, został sfinansowany przez Nordycką Radę Ministrów.
Źródło:
Nordic Co-operation: Monitoring food marketing to children: A joint Nordic monitoring protocol for marketing of foods and beverages high in fat, salt and sugar (HFSS) towards children and young people
Przeczytaj także
Jak wiadomo kupujemy oczami. Producenci żywności, wykorzystując to założenie, prześcigają się w tworzeniu produktów, które już samym swoim wyglądem zachęcą nas do ich wyboru. Taktyka ta oddziałuje szczególnie na młodszych konsumentów...
Kolor czerwony oznacza „zielone światło – możesz to zjeść!” Zielony z kolei: „hmm, lepiej nie!”. Reguła zupełnie odwrotna niż schemat sygnalizacji świetlnej jednak pomagająca naszemu mózgowi dokonać wyboru...