269 WEB - Nowa żywność – Novel food. Definicja, składniki nowej żywności, warunki stosowania i znakowanie - WEBINARIUM
Data: 12.03.2025 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 3 h
Cel szkolenia
Celem webinarium jest usystematyzowanie zagadnień dotyczących nowej żywności. W trakcie szkolenia zostanie omówiona
definicja nowej żywności oraz kategorie żywności, które będą stanowiły o statusie „novel” oraz jak i gdzie weryfikować status
żywności. Zostanie poruszona kwestia dwóch możliwych procedur uzyskiwania zezwolenia na wprowadzenie nowej żywności
na rynek: procedura główna, dotycząca nowej żywności ogółem oraz procedura uproszczona, oparta na notyfikacji,
przewidziana dla tradycyjnej żywności z państw trzecich. Kluczowym aspektem będzie omówienie unijnego rejestru nowej
żywności wraz praktycznymi przykładami nowej żywności funkcjonującymi na rynku.
Szkolenie skierowane do
Webinarium skierowane jest do technologów, pracowników działów jakości i działów wdrożeń produktów, działów marketingu,
osób odpowiedzialnych za skład i znakowanie środków spożywczych.
Program
1. Nowa żywność – definicja, kategorie.
2. Katalog nowej żywności.
3. Procedura uzyskiwania zezwolenia na wprowadzenie nowej żywności na rynek.
4. Unijny rejestr nowej żywności.
5. Przykłady nowej żywności:
• nasiona szałwii hiszpańskiej (chia),
• fitosterole/fitostanole,
• witaminy i składniki mineralne: np. witamina K2 (menachinon), pikolinian chromu,
• składniki suplementów diety: np.: trans-resweratrol, zeaksantyna,
• białka roślinne z nowych źródeł np.: białko rzepakowe, białko z fasoli mung,
• zatwierdzone jako novel food białka z owadów,
• konopie siewne i CBD.
6. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=19026&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_WEB&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/12/Program-269-WEB-Nowa-zywnosc.-Definicja-skladniki-nowej-zywnosci-znakowanie_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły