Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wielka Brytania wprowadza podatek od cukru w słodzonych napojach

Kategoria: Biznes , Składniki Żywności

Im więcej, tym drożej

Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano już w innych krajach, m.in. we Francji, Norwegii czy Meksyku. Napoje zawierające więcej niż 8 gramów cukru w 100 ml zostaną opodatkowane kwotą 0,24 funta(1 zł 15 gr) za litr, natomiast w przypadku niższej zawartości tego składnika, między 5 a 8 gramów, podatek wyniesie 0,18 funta (86 gr) za litr.

240 milionów funtów wpływów

Takim rozwiązaniem prawnym Brytyjczycy chcą zmotywować przedsiębiorców do ograniczenia ilości cukru w napojach, co zrobiły już takie popularne marki, jak Fanta, Ribena czy Lucozade. Co ważne, producenci mogą zdecydować czy to oni opłacą podatek czy też obciążony zostanie nim konsument docelowy. Według wstępnych szacunków brytyjskiego rządu, nowe przepisy miały przynieść skarbowi państwa wpływy w wysokości ponad 500 milionów funtów (prawie 2,5 miliarda zł) rocznie, jednak ostatecznie kwota ta wyniosła 240 milionów funtów (nieco ponad 1 miliard zł), ponieważ wiele firm zdecydowało się obniżyć zawartość cukru w napojach, aby uniknąć wyższego opodatkowania.

Wątpliwości ekspertów

Głównym celem nowego prawa jest obniżenie spożycia cukru w społeczeństwie i poprawa zdrowia publicznego. Jednak niektórzy specjaliści wątpią w skuteczność takiego rozwiązania. Dr Daniel Bailey, ekspert z zakresu żywienia z angielskiego Uniwersytetu w Bedfordshire, stwierdził w rozmowie dla BBC, że „choć podatek ten jest krokiem we właściwym kierunku” w walce przeciwko otyłości i wywołał on „znaczącą” odpowiedź ze strony przemysłu spożywczego, reakcja konsumentów wciąż „nie jest pewna”. Naukowiec postawił kluczowe w tej kwestii pytanie: „nałożenie na słodzone napoje wyższego podatku sprawi, że produkty te będą droższe, ale czy rzeczywiście zniechęci to konsumentów do ich kupowania?”

Źródło:

https://www.efeagro.com/noticia/reino-unido-impuesto-azucar-refrescos/

 

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.