Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Im więcej, tym drożej
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano już w innych krajach, m.in. we Francji, Norwegii czy Meksyku. Napoje zawierające więcej niż 8 gramów cukru w 100 ml zostaną opodatkowane kwotą 0,24 funta(1 zł 15 gr) za litr, natomiast w przypadku niższej zawartości tego składnika, między 5 a 8 gramów, podatek wyniesie 0,18 funta (86 gr) za litr.
240 milionów funtów wpływów
Takim rozwiązaniem prawnym Brytyjczycy chcą zmotywować przedsiębiorców do ograniczenia ilości cukru w napojach, co zrobiły już takie popularne marki, jak Fanta, Ribena czy Lucozade. Co ważne, producenci mogą zdecydować czy to oni opłacą podatek czy też obciążony zostanie nim konsument docelowy. Według wstępnych szacunków brytyjskiego rządu, nowe przepisy miały przynieść skarbowi państwa wpływy w wysokości ponad 500 milionów funtów (prawie 2,5 miliarda zł) rocznie, jednak ostatecznie kwota ta wyniosła 240 milionów funtów (nieco ponad 1 miliard zł), ponieważ wiele firm zdecydowało się obniżyć zawartość cukru w napojach, aby uniknąć wyższego opodatkowania.
Wątpliwości ekspertów
Głównym celem nowego prawa jest obniżenie spożycia cukru w społeczeństwie i poprawa zdrowia publicznego. Jednak niektórzy specjaliści wątpią w skuteczność takiego rozwiązania. Dr Daniel Bailey, ekspert z zakresu żywienia z angielskiego Uniwersytetu w Bedfordshire, stwierdził w rozmowie dla BBC, że „choć podatek ten jest krokiem we właściwym kierunku” w walce przeciwko otyłości i wywołał on „znaczącą” odpowiedź ze strony przemysłu spożywczego, reakcja konsumentów wciąż „nie jest pewna”. Naukowiec postawił kluczowe w tej kwestii pytanie: „nałożenie na słodzone napoje wyższego podatku sprawi, że produkty te będą droższe, ale czy rzeczywiście zniechęci to konsumentów do ich kupowania?”
Źródło:
https://www.efeagro.com/noticia/reino-unido-impuesto-azucar-refrescos/
Przeczytaj także
Public Health England opublikowała raport, który określa dobrowolne wytyczne, w celu zmniejszenia zawartości cukru w dziewięciu głównych kategoriach żywności...
Według wyników ankiety przeprowadzonej przez CivicScience świadomość konsumentów dotycząca dodatku cukru oraz całkowitej ilości cukru w produkcie wzrosła znacząco pomiędzy 2015, a 2016 rokiem.
Wyobraź sobie swoją ulubioną czekoladę, która smakuje tak samo dobrze ale ma znaczniej mniej cukru. Już wkrótce dzięki przełomowemu odkryciu naukowców z Nestlé nie będą to tylko marzenia!