Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wyobraź sobie swoją ulubioną czekoladę, która smakuje tak samo dobrze ale ma znaczniej mniej cukru. Już wkrótce dzięki przełomowemu odkryciu naukowców z Nestlé nie będą to tylko marzenia!
Używając tylko naturalnych składników, naukowcy odkryli w jaki sposób zmienić strukturę cukru, żeby nawet jego mała ilość dawała odczucie słodyczy na języku porównywalne z odczuciami przed zmianą zawartości składnika. Odkrycie to pozwoli zmniejszyć całkowitą ilość cukru używaną w produktach cukierniczych aż o 40%, przy zachowaniu naturalnego smaku.
Zamiast skupiać się na alternatywnych źródłach cukru, naukowcy z Nestlé postanowili bliżej przyjrzeć się cząsteczkom cukru co pozwoliło na wytworzenie struktury, która daje podobne odczucie słodkości przy zmniejszonej ilości cukru. To podejście pozwala zarówno obniżyć ilość wykorzystywanego cukru, a także zachować tzw. „czystą etykietę” produktu, co doskonale wpisuje się w obecnie panujące trendy na rynku żywnościowym.
Obecnie Nestlé patentuje swoje odkrycie i planuje wprowadzić produkty wykorzystujące nową technologię już w 2018 roku. Więcej szczegółów dotyczących technologii według doniesień powinno pojawić się w roku 2017, po zakończeniu procesu patentowego.
Jest to jedno z wielu przedsięwzięć firmy Nestlé, która wciąż stara się podążać za zmieniającymi się trendami. Do tej pory firma polepszyła profile żywieniowe swoich produktów poprzez redukcję ilości stosowanego cukru, soli oraz tłuszczy nasyconych, a także dodanie do produktów wartościowych składników odżywczych takich jak witaminy, pierwiastki oraz pełne ziarna.
Źródła:
http://www.nestleusa.com/media/pressreleases/nestle-research-discovery-sugar-reduction
Przeczytaj także
Według wyników ankiety przeprowadzonej przez CivicScience świadomość konsumentów dotycząca dodatku cukru oraz całkowitej ilości cukru w produkcie wzrosła znacząco pomiędzy 2015, a 2016 rokiem.