Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe odkrycie Nestlé pozwala na 40% redukcję cukru w produkcie

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Wyobraź sobie swoją ulubioną czekoladę, która smakuje tak samo dobrze ale ma znaczniej mniej cukru. Już wkrótce dzięki przełomowemu odkryciu naukowców z Nestlé nie będą to tylko marzenia!

Używając tylko naturalnych składników, naukowcy odkryli w jaki sposób zmienić strukturę cukru, żeby nawet jego mała ilość dawała odczucie słodyczy na języku porównywalne z odczuciami przed zmianą zawartości składnika. Odkrycie to pozwoli zmniejszyć całkowitą ilość cukru używaną w produktach cukierniczych aż o 40%, przy zachowaniu naturalnego smaku.

Zamiast skupiać się na alternatywnych źródłach cukru, naukowcy z Nestlé postanowili bliżej przyjrzeć się cząsteczkom cukru co pozwoliło na wytworzenie struktury, która daje podobne odczucie słodkości przy zmniejszonej ilości cukru. To podejście pozwala zarówno obniżyć ilość wykorzystywanego cukru, a także zachować tzw. „czystą etykietę” produktu, co doskonale wpisuje się w obecnie panujące trendy na rynku żywnościowym.

Obecnie Nestlé patentuje swoje odkrycie i planuje wprowadzić produkty wykorzystujące nową technologię już w 2018 roku. Więcej szczegółów dotyczących technologii według doniesień powinno pojawić się w roku 2017, po zakończeniu procesu patentowego.

Jest to jedno z wielu przedsięwzięć firmy Nestlé, która wciąż stara się podążać za zmieniającymi się trendami. Do tej pory firma polepszyła profile żywieniowe swoich produktów poprzez redukcję ilości stosowanego cukru, soli oraz tłuszczy nasyconych, a także dodanie do produktów wartościowych składników odżywczych takich jak witaminy, pierwiastki oraz pełne ziarna.

Źródła:

  1. http://www.nestleusa.com/media/pressreleases/nestle-research-discovery-sugar-reduction

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.