Pełnomocnik HACCP
Data: 15.09.2025 Miejsce: Online
Czas trwania: 16 h
Cel szkolenia
Forma:
ćwiczeniowo - wykładowa
40% prezentacja - wykład
40 % ćwiczenia utrwalające wiedzę
20 % pytania, dyskusje, dobre praktyk
Szkolenie skierowane do
Członków zespołu HACCP
Osób, które mają być zaangażowane w zapewnienie systemowego bezpieczeństwa żywności
Audytorów wewnętrznych
Program
1. Wprowadzenie do tematu bezpieczeństwa żywności
2. Podstawy HACCP,GHP, GMP
3. Zespół HACCP - obowiązki, odpowiedzialności i uprawnienia
4. Etapy wstępne
5. Programy wstępne
6. Analiza zagrożeń
7. Praktyczne funkcjonowanie planu HACCP
8. Walidacja, monitorowanie, weryfikacja
9. Filary HACCP - omówienie z dyskusją i ćwiczeniami (przykłady, dobre praktyki)
analiza zagrożeń
Krytyczne punkty kontroli
Identyfikacja limitów krytycznych
Ustalenie systemu monitorowania
Określenie działań naprawczych
Weryfikacja
Prowadzenie dokumentacji
Utrzymanie HACCP
10. Powiązanie HACCP ze standardami ISO, BRC, IFS
12. Podsumowanie, egzamin
Warunki uczestnictwa
Szczegóły na stronie:
Zapytaj organizatora o szczegóły