Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

129 zarzutów postawiono łącznie firmie z Singapuru za liczne naruszenia związane m.in. z datą przydatności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzona w Singapurze kontrola doprowadziła do wykrycia licznych naruszeń związanych z etykietowaniem a przede wszystkim z terminami przydatności do spożycia w jednym z zakładów.

Postawione zarzuty i ich przyczyny

W wyniku postawionych 32 zarzutów na mocy ustawy o hurtowej sprzedaży mięsa i ryb (WMFA), 20 października 2023 r. skazano firmę Far Ocean Sea Products (Private) Limited (“Far Ocean”). Profil działalności oskarżonego przedsiębiorstwa obejmował przetwórstwo żywności oraz jej sprzedaż detaliczną. Przy wydawaniu wyroku wzięt pod uwagę, także kolejne 97 zarzutów.

Postawionych łącznie 129 zarzutów obejmowało naruszenia dotyczące:

- nieoznakowania produktów mięsnych, rybnych i owoców morza datami przydatności do spożycia,

- etykietowania wprowadzającego konsumentów w błąd poprzez umieszczanie na opakowaniach produktów mięsnych, rybnych i owoców morza dat przydatności do spożycia, które zostały przedłużone w stosunku do daty pierwotnej,

- prowadzenia nielicencjonowanego zakładu przetwórstwa żywności,

- utrudniania upoważnionym funkcjonariuszom wykonywania ich obowiązków.

Firma Far Ocean, jak również jej dyrektor finansowy Quek Ruiming Jordan, nadzorujący w tym czasie działy produkcji i logistyki, zostali ukarani karami finansowymi w wysokości kolejno 223 000 SGD oraz 155 000 SGD.

Szczegóły dochodzenia

W lipcu 2019 roku,  w wyniku przeprowadzonej kontroli pomieszczeń firmy ,,Far Ocean” funkcjonariusze Singapurskiej Agencji Żywności (SFA) odkryli około 5,88 ton różnych produktów mięsnych, rybnych i owoców morza, które w dalszym dochodzeniu stały się przedmiotem postawionych 127 zarzutów. Produkty te, nie posiadały dat ważności a część odnalezionych artykułów była przeterminowana nawet o 3 lata.

Jak wykazano,  we wspólnym pomieszczeniu przechowywano zarówno produkty przeterminowane jak i te z ważną datą przydatności. Firma wprowadzała również w błąd konsumentów, ponieważ  na etykietach produktów mięsnych, rybnych i owocach morza, umieszczała przedłużone terminy przydatności do spożycia.

Dodatkowo, pomimo wcześniejszego zaplombowania przez służby pomieszczenia, Far Ocean prowadziła nielicencjonowane przetwarzanie żywności. Firma umyła i wyczyściła wspomniane pomieszczenie, aby zapobiec wykryciu, że jest ono w dalszym ciągu nielegalnie wykorzystywane.

Źródło: https://www.sfa.gov.sg/docs/default-source/default-document-library/sfa-media-release---far-ocean-and-its-chief-financial-officer-sentenced-to-$223-000-and-$155-000-respectively-for-multiple-offences-under-the-wholesome-meat-and-fish-act8bd0cd2bc7304b1f944d93b057b89aeb.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Food Fraud

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.