Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opublikowano biuletyn dotyczący zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program) ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat fałszowania europejskich owoców czarnego bzu (Sambucus nigra) i ich ekstraktów.

Stosowanie suplementów z czarnego bzu jako lekarstwa na przeziębienie i grypę gwałtownie wzrosło w ostatnich latach, szczególnie w pierwszych miesiącach pandemii COVID-19. W Stanach Zjednoczonych suplementy z jagodami czarnego bzu zostały sklasyfikowane jako najlepiej sprzedający się ziołowy składnik suplementów diety w kanale masowym i jako trzeci najlepiej sprzedający się składnik botaniczny w naturalnych sklepach detalicznych w 2021 r., ze sprzedażą na poziomie około 305 mln USD w obu kanałach.

Obecnie komercyjna uprawa europejskiego czarnego bzu występuje głównie w Austrii, Danii, Niemczech i na Węgrzech, ale także we Francji, Irlandii, Włoszech, Polsce, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

Biuletyn podsumowuje dostępne opublikowane dane, dotyczące zafałszowań czarnego bzu i jego ekstraktów oraz dostarcza informacji na temat taksonomii, zastosowań terapeutycznych, łańcucha dostaw, znaczenia rynkowego oraz metod analitycznych wykrywania zafałszowań składnika botanicznego.

17,1% próbek ekstraktów z czarnego bzu zafałszowanych

Nowy biuletyn BAPP podsumowuje aktualnie dostępne dowody fałszowania ekstraktu z czarnego bzu, pochodzące z siedmiu raportów i publikacji, z których pięć pochodzi z recenzowanych czasopism. W podsumowaniu uwzględniono dane dotyczące 694 przeanalizowanych próbek, z których 119 (17,1%) uznano za sfałszowane.

Fałszowanie preparatów z czarnego bzu często polega na dodawaniu nieujawnionych ekstraktów z czarnego ryżu (Oryza sativa), które mogą być nawet 30 razy tańsze niż oryginalne ekstrakty z czarnego bzu. Istnieją również doniesienia o zastępowaniu innymi ekstraktami roślinnymi, bogatymi w antocyjany oraz niebieskimi lub fioletowymi barwnikami spożywczymi.

Pełna treść biuletynu dostępna jest na stronie BAPP po zalogowaniu.

Źródło: https://www.herbalgram.org/news/press-releases/2023/new-bulletin-on-elder-berry-and-berry-extract-adulteration-published-by-abc-ahp-ncnpr-botanical-adulterants-prevention-program/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Badania żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.