Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

70 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek w Hiszpanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna prowadzi śledztwo przeciwko dziewięciu osobom w sprawie fałszowania oliwy z oliwek. Operację rozpoczęto po ogłoszeniu alarmu zdrowotnego przez Hiszpańską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, w którym poinformowano o nielegalnej sprzedaży oliwy z oliwek przez firmy zajmujące się pakowaniem i dystrybucją olejów. Zastrzeżenia dotyczyły nieprawidłowości w etykietowaniu, braku rejestrów sanitarnych i oficjalnej kontroli identyfikowalności.

Zafałszowana oliwa z oliwek pod etykietami różnych marek

Na podstawie analiz laboratoryjnych ustalono, że zafałszowany produkt był oferowany do sprzedaży w pięciolitrowych butelkach, oznakowanych jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. W rzeczywistości była to mieszanka oleju roślinnego z oliwą z oliwek lampante (niskiej jakości). Ten zafałszowany olej sprzedawany był jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pod etykietami siedemnastu różnych marek.

Ten niskiej jakości produkt był niezdatny do spożycia przez ludzi, a na etykietach brakowało prawdziwych informacji na temat składu produktu, identyfikowalności i rejestracji sanitarnej. Władze zapobiegawczo zajęły 70 000 litrów zafałszowanych produktów.

Postępowanie przeciwko dziewięciu osobom

W następstwie dochodzenia władzom udało się ustalić lokalizację oraz tożsamości producentów mieszanek i podmiotów odpowiedzialnych za pakowanie i dystrybucję. Na podstawie obciążających dowodów wszczęto postępowanie przeciwko siedmiu mieszkańcom prowincji Sewilla, którzy zajmowali się produkcją, pakowaniem i etykietowaniem oraz dwóm mieszkańcom z prowincji Badajoz, odpowiedzialnym za etykietowanie i dystrybucję.

Źródło: https://cordopolis.eldiario.es/cordoba-hoy/sucesos/investigan-envasadora-cordoba-fraude-aceite-oliva_1_10229402.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.