Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

70 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek w Hiszpanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna prowadzi śledztwo przeciwko dziewięciu osobom w sprawie fałszowania oliwy z oliwek. Operację rozpoczęto po ogłoszeniu alarmu zdrowotnego przez Hiszpańską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, w którym poinformowano o nielegalnej sprzedaży oliwy z oliwek przez firmy zajmujące się pakowaniem i dystrybucją olejów. Zastrzeżenia dotyczyły nieprawidłowości w etykietowaniu, braku rejestrów sanitarnych i oficjalnej kontroli identyfikowalności.

Zafałszowana oliwa z oliwek pod etykietami różnych marek

Na podstawie analiz laboratoryjnych ustalono, że zafałszowany produkt był oferowany do sprzedaży w pięciolitrowych butelkach, oznakowanych jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. W rzeczywistości była to mieszanka oleju roślinnego z oliwą z oliwek lampante (niskiej jakości). Ten zafałszowany olej sprzedawany był jako oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pod etykietami siedemnastu różnych marek.

Ten niskiej jakości produkt był niezdatny do spożycia przez ludzi, a na etykietach brakowało prawdziwych informacji na temat składu produktu, identyfikowalności i rejestracji sanitarnej. Władze zapobiegawczo zajęły 70 000 litrów zafałszowanych produktów.

Postępowanie przeciwko dziewięciu osobom

W następstwie dochodzenia władzom udało się ustalić lokalizację oraz tożsamości producentów mieszanek i podmiotów odpowiedzialnych za pakowanie i dystrybucję. Na podstawie obciążających dowodów wszczęto postępowanie przeciwko siedmiu mieszkańcom prowincji Sewilla, którzy zajmowali się produkcją, pakowaniem i etykietowaniem oraz dwóm mieszkańcom z prowincji Badajoz, odpowiedzialnym za etykietowanie i dystrybucję.

Źródło: https://cordopolis.eldiario.es/cordoba-hoy/sucesos/investigan-envasadora-cordoba-fraude-aceite-oliva_1_10229402.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.