Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Hiszpanii aresztowano cztery osoby za próbę sprzedaży 25 ton zafałszowanych migdałów z wysokim poziomem aflatoksyn

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna przejęła 25 ton migdałów z bardzo wysokim poziomem aflatoksyn. Produkt był niebezpieczny dla zdrowia konsumentów i miał sfałszowaną dokumentację. Aresztowano cztery osoby w tej sprawie.

Migdały były niebezpieczne dla zdrowia i miały zostać zniszczone

Firma z Majorki importowała 25 ton migdałów z Australii. Ustalono, że ze względu na wysoki poziom aflatoksyn partia powinna zostać zniszczona, ponieważ produkt był niebezpieczny dla zdrowia konsumentów. Firma poinformowała, że podejmie się zniszczenia migdałów w lokalnej spalarni. W rzeczywistości towar został sprzedany ze sfałszowaną dokumentacją, a oszustwo wykryli celnicy. Aresztowano cztery osoby, które zostały oskarżone o przestępstwa związane z fałszowaniem dokumentacji i zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Grupa aresztowanych pracowała w firmie z sektora rolniczego zlokalizowanej w miejscowości Binissalem.

Źródło: https://www.ultimahora.es/noticias/local/2023/05/20/1940539/fraude-alimentario-mallorca-1.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.