Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Bułgarii wykryto 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej fałszywie oznakowanej jako „bułgarska”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska. Mięso znaleziono w rzeźni zlokalizowanej w okolicach miasta Kyrdżali.

Mięso zostanie przetworzone, zakaz importu z krajów trzecich dla ubojni

Próbki jagnięciny poddano analizie mikrobiologicznej, która wykazała, że mięso jest bezpieczne i zostanie skierowane do dalszego przetworzenia. Ubojnia, która próbowała wprowadzić w błąd swoich partnerów i konsumentów co do pochodzenia mięsa, otrzymała dwa ostrzeżenia i nakaz zaprzestania działalności związanej z importem i dystrybucją mięsa małych przeżuwaczy z krajów trzecich.

Hodowcy już wcześniej zgłaszali problem fałszowania pochodzenia jagnięciny

Już przed świętami wielkanocnymi bułgarscy rolnicy i handlarze twierdzili, że na lokalnym rynku sprzedawana jest zafałszowana macedońska jagnięcina, a wcześniej atakowali import ukraińskiego zboża, używając argumentów związanych z dumpingiem i wątpliwą jakością. Według bułgarskiego stowarzyszenia zrzeszającego hodowców, ponad 200 ton jagnięciny z Macedonii Północnej trafiło do Bułgarii po cenie poniżej 7 euro za kilogram, czyli około 30% mniej w porównaniu do produkcji krajowej w Bułgarii.

Jest to kolejny przypadek potwierdzający trend fałszowania pochodzenia żywności, szczególnie mięsa i został on opublikowany w raporcie Wspólnego Centrum Badawczego o zafałszowaniach żywności za kwiecień 2023 r.

Źródło: https://www.slobodenpecat.mk/en/makedonskoto-jagneshko-se-prodavalo-maskirano-kako-bugarsko/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.