Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Bułgarii wykryto 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej fałszywie oznakowanej jako „bułgarska”

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska. Mięso znaleziono w rzeźni zlokalizowanej w okolicach miasta Kyrdżali.

Mięso zostanie przetworzone, zakaz importu z krajów trzecich dla ubojni

Próbki jagnięciny poddano analizie mikrobiologicznej, która wykazała, że mięso jest bezpieczne i zostanie skierowane do dalszego przetworzenia. Ubojnia, która próbowała wprowadzić w błąd swoich partnerów i konsumentów co do pochodzenia mięsa, otrzymała dwa ostrzeżenia i nakaz zaprzestania działalności związanej z importem i dystrybucją mięsa małych przeżuwaczy z krajów trzecich.

Hodowcy już wcześniej zgłaszali problem fałszowania pochodzenia jagnięciny

Już przed świętami wielkanocnymi bułgarscy rolnicy i handlarze twierdzili, że na lokalnym rynku sprzedawana jest zafałszowana macedońska jagnięcina, a wcześniej atakowali import ukraińskiego zboża, używając argumentów związanych z dumpingiem i wątpliwą jakością. Według bułgarskiego stowarzyszenia zrzeszającego hodowców, ponad 200 ton jagnięciny z Macedonii Północnej trafiło do Bułgarii po cenie poniżej 7 euro za kilogram, czyli około 30% mniej w porównaniu do produkcji krajowej w Bułgarii.

Jest to kolejny przypadek potwierdzający trend fałszowania pochodzenia żywności, szczególnie mięsa i został on opublikowany w raporcie Wspólnego Centrum Badawczego o zafałszowaniach żywności za kwiecień 2023 r.

Źródło: https://www.slobodenpecat.mk/en/makedonskoto-jagneshko-se-prodavalo-maskirano-kako-bugarsko/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.