Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dochodzenie w sprawie masowych oszustw związanych z fałszowaniem wieprzowiny w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Sprawa dotyczy głównie fałszowania pochodzenia zagranicznego mięsa wieprzowego, które po przetworzeniu trafiało na rynek oznakowane jako brytyjskie. Ponadto firma fałszująca regularnie myła nienadające się do spożycia produkty mięsne i mieszała je ze świeżymi, w celu dalszego przetworzenia. Inne produkty, takie jak ozory wołowe, nie były odpowiednio poddawane obróbce cieplnej, a mięso czasami było rozmrażane na hali produkcyjnej, co stanowiło poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.

Zafałszowana wieprzowina trafiała do takich produktów jak dania gotowe, quiche, kanapki i inne gotowe produkty sprzedawane w znanych sieciach handlowych na terenie Wielkiej Brytanii. Ponadto zafałszowane produkty pośrednio trafiały do placówek publicznych – szkół, szpitali, domów opieki, więzień.

Ze względu na prowadzone przez organy ściągania dochodzenie, nie podano nazwy firmy, która fałszowała wieprzowinę. Fałszowanie pochodzenia mogło dotyczyć nawet dziesiątek tysięcy ton wieprzowiny tygodniowo.

Informacje przekazane przez byłych pracowników firmy – proces fałszowania

Fałszowanie przez tą firmę mogło trwać wiele lat, co najmniej do końca 2020 r. Prawie wszyscy byli pracownicy, z którymi rozmawiał Farmers Weekly twierdzili, że oszustwo związane z krajem pochodzenia było wbudowane w model operacyjny firmy.

Firma kupowała stosunkowo niewielką ilość brytyjskiego mięsa od dostawców, a następnie wykorzystywała informacje dotyczące identyfikowalności z tych dostaw dla wszystkich wyprodukowanych produktów tego samego tygodnia, przy czym większość dostaw pochodziła z innych części świata. Jeden z pracowników stwierdził, że wszyscy detaliści zaopatrywani przez firmę padli ofiarą oszustwa związanego z krajem pochodzenia.

Inny z pracowników poinformował, że przetwórca posiadał dwa oddzielne zestawy zapisów dokumentacji – fałszywe i oryginały, które były ukryte i mogły służyć do śledzenia produktu w przypadku wybuchu epidemii związanej z zatruciem pokarmowym. Byli pracownicy twierdzą, że pracownicy firmy są świadomi fałszowania na szeroką skalę, ale większość z nich milczy pod groźbami utraty pracy, ponieważ w okolicy nie ma wielu możliwości podjęcia pracy zarobkowej.

Oszukiwanie audytów

Udało się ustalić, że żaden z klientów przetwórcy nie był świadomy oszukańczych praktyk, ponieważ audytorzy zostali oszukani. Firma była w stanie szybko reagować na niespodziewane kontrole. Odpowiednie osoby były informowane o niezapowiedzianej wizytacji i według źródła wystarczało 15 minut na ukrycie lub pozbycie się dowodów obciążających spółkę. W tym czasie audytorzy byli wprowadzani do firmy, częstowani herbatą i przebierali się w odzież ochronną.

FSA prowadzi dochodzenie

Krajowa Jednostka ds. Przestępczości Żywnościowej Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) prowadzi dochodzenie w niniejszej sprawie. FSA nie może podać nazwy firmy podczas trwającego procesu zbierania dowodów.

Źródło: https://www.fwi.co.uk/news/exclusive-mass-food-fraud-and-safety-scandal-engulfs-sector

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.