Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE publikuje wyniki dotyczące skali zafałszowań w sektorze importowanego miodu - blisko 50% próbek podejrzanych o zafałszowanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniu 23.03.2023 r. opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na miód zafałszowany cukrami. Piętnaście państw członkowskich UE oraz Szwajcaria i Norwegia wzięły udział we wspólnej kampanii testowej. W okresie od listopada 2021 r. do lutego 2022 r. pobrano losowo próbki z 320 przesyłek miodu importowanego z 20 krajów.

Pobrane próbki zostały wysłane do Wspólnego Centrum Badawczego (JRC) w celu analizy, która wykazała, że 147 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie, co oznacza niezgodność z ogólnymi przepisami unijnej dyrektywy dotyczącej miodu. Szczególnie uwzględniono wymagania dotyczące braku w miodzie jakiegokolwiek składnika, w tym dodatków do żywności i żadnych innych dodatków poza miodem.

Obecne metody analityczne nie są jednak jeszcze wystarczająco rozwinięte na szczeblu międzynarodowym, a prosty test nie wystarczy do wykrycia zafałszowania. W przypadku podejrzeń konieczne są odpowiednie działania następcze. W związku z tym skoordynowane działanie obejmowało również gromadzenie informacji dotyczących identyfikowalności, a następnie dochodzenie w miejscu przywozu, przetwarzania, mieszania i pakowania.

Lepsze możliwości wykrywania zafałszowań

JRC zastosowało nowy zestaw zaawansowanych metod badawczych. W poprzednich badaniach stosowano różne metody wykrywania z wystarczającą czułością dla syropów cukrowych ze skrobi kukurydzianej lub trzciny cukrowej, ale były one mniej skuteczne w wykrywaniu innych rodzajów syropów naśladujących miód.

Z przeprowadzonych badań wynika, że syropy cukrowe wytwarzane z kukurydzy są obecnie rzadko stosowane do fałszowania miodu i zostały one zastąpione syropami wytwarzanymi głównie z ryżu, pszenicy czy buraków cukrowych.

Potrzebne są udoskonalone, zharmonizowane i powszechnie akceptowane metody analityczne, aby zwiększyć zdolność urzędowych laboratoriów kontrolnych do wykrywania miodu zafałszowanego syropami cukrowymi. JRC pracuje nad dalszym rozwojem tych metod.

Atrakcyjność oszustw w przypadku miodu

Istotna różnica w cenie pomiędzy autentycznym miodem a syropami cukrowymi wyjaśnia częste przypadki fałszowania miodu. Jak podaje JRC, średnia wartość jednostkowa importowanego miodu w UE wynosiła 2,32 EUR/kg w 2021 r., podczas gdy syropy cukrowe wytwarzane z ryżu są dostępne w cenie około 0,4-0,6 EUR/kg. Ponadto kolejnym czynnikiem, który motywuje oszustów jest trudność w wykryciu zafałszowania miodu syropami.

Udział w skoordynowanych działaniach

Udział w działaniach wzięło piętnaście państw członkowskich UE (w tym Polska), a także Szwajcaria i Norwegia. Łącznie pobrano 320 próbek miodu, a ich największa część została pobrana w Polsce (103). Udział w akcji z uwzględnieniem liczby pobranych próbek przedstawia poniższa grafika.



Pochodzenie badanego miodu

Większość przesyłek miodu objętych badaniem pochodziła z Chin (89), Ukrainy (74), Argentyny (34), Meksyku (22), Brazylii (18) i Turcji (15). Pełne zestawienie przedstawia poniższy wykres.

Wyniki badań analitycznych

Spośród 320 próbek dostarczonych przez kraje uczestniczące, 147 uznano za podejrzane o zafałszowanie (46 %), ze względu na wykrycie co najmniej jednego znacznika obecności obcego źródła cukru. Techniki dostarczyły informacji jakościowych (obecność/nieobecność), w związku z czym nie uwzględniono jakie dokładnie były poziomy fałszujących syropów egzogennych w badanych miodach.

Próbki badano następującymi metodami: EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, LC-HRMS, H-NMR.

Najwyższa liczba podejrzanych przesyłek pochodziła z Chin (66 z 89 próbek; 74 %), chociaż miód pochodzący z Turcji (14 z 15; 93 %) miał wyższy odsetek. Miód importowany z Wielkiej Brytanii miał jeszcze wyższy wskaźnik niezgodności (10 z 10, 100 %). Dostępne informacje dotyczące identyfikowalności sugerują jednak, że może to być spowodowane miodem produkowanym w innych krajach, ale dalej przetwarzanym i ponownie eksportowanym przez Wielką Brytanię.

Szczegółowe wyniki przedstawia poniższy wykres, gdzie kolor niebieski to liczba zgodnych próbek, a kolor pomarańczowy to próbki podejrzane o zafałszowanie.

Sytuacja dotycząca Polski

Warto zwrócić uwagę na bardzo wysokie liczby niezgodnych próbek z Chin i Ukrainy na powyższym wykresie – duża część tych miodów była importowana przez Polskę z przeznaczeniem dystrybucji w naszym kraju.

Około 40% próbek importowanych przez Polskę i dystrybuowanych w naszym kraju uznano za podejrzane o zafałszowanie. Zdecydowana większość miodu importowanego przez Polskę pochodziła z Ukrainy oraz Chin. Szczegóły przedstawia poniższa grafika.

Podsumowanie – znaczny wzrost niezgodności importowanego miodu do UE

Skoordynowana akcja podjęta przez Komisję Europejską potwierdziła przypuszczenie, że znaczna część miodu importowanego na rynek wewnętrzny jest podejrzana o niezgodność z przepisami unijnej Dyrektywy 2001/110/WE. Spośród 320 próbek otrzymanych od właściwych organów państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii 147 (46 %) było podejrzanych o niezgodność. Wskaźnik podejrzeń był znacznie wyższy w porównaniu z wcześniejszym planem kontroli KE przeprowadzonym w latach 2015–2017, w którym 14 % analizowanych próbek nie spełniało ustalonych kryteriów odniesienia do oceny autentyczności miodu. Jednak w niniejszym badaniu zastosowano inny zestaw metod o ulepszonych możliwościach wykrywania, co może wyjaśniać tę różnicę.

Szczegółowy raport w języku angielskim dostępny jest pod poniższym linkiem źródłowym.

Źródło: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC130227/JRC130227_01.pdf

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.