Krajowa Jednostka ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) prowadzi dochodzenie w sprawie potencjalnego oszustwa w branży spożywczej, dotyczącego paczkowanej wołowiny w plastrach. Wołowina ta była oznakowana jako brytyjska, choć w rzeczywistości pochodziła z Ameryki Południowej oraz innych krajów Europy. NFCU jest specjalistycznym organem ścigania brytyjskiej Agencji ds. Standardów Żywności (FSA).
Produkt wykryto w sieci supermarketów
NFCU nie podała nazwy supermarketu, w którym można było kupić zafałszowany produkt, ponieważ sprawa jest w toku. Według BBC potencjalne oszustwo wyłapano w supermarkecie Booths – jest to sieć ekskluzywnych supermarketów w północnej Anglii, posiadająca niespełna 30 sklepów. Sieć szczyci się sprzedażą 100% brytyjskiej wołowiny. W opublikowanej informacji przekazano, że sieć Booths nie jest przedmiotem dochodzenia, a objęto nim dostawcę zafałszowanej wołowiny w plastrach.
Sprawa sięga 2021 r., kiedy to sieć Booths dowiedziała się o potencjalnych problemach. Natychmiastowym działaniem było usunięcie ze sprzedaży wszystkich podejrzanych produktów i zaprzestanie handlu z dostawcą. Sieć oświadczyła, że kwestie pochodzenia, identyfikowalności, uczciwości i autentyczności mają dla niej największe znaczenie, a firma w pełni współpracowała i wspierała pracę NFCU przez ostatnie 18 miesięcy.
Czasochłonne śledztwa w sprawie zafałszowań żywności
Informacje o dochodzeniu NFCU zostały upublicznione przez FSA w grudniu 2021 r. i nie ujawniono wtedy szczegółów, w tym rodzaju mięsa, które było fałszowane. Te informacje dopiero wyszły na jaw w marcu 2023 roku. Brytyjskie stowarzyszenia branżowe stwierdziły, że szczegóły zostały opublikowane zbyt późno i potrzebna jest większa przejrzystość w działaniach NFCU i zaangażowanie przemysłu, ponieważ oszuści nie będą ograniczać się wyłącznie do jednej sieci supermarketów. NFCU podaje, że wszelkie dochodzenia w sprawie tego rodzaju oszustw wymagają czasu, a wszystkie przypadki fałszowania żywności organ traktuje bardzo poważnie i podejmuje działania w celu ochrony konsumentów.
Źródło:
- https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/FSA%2021-12-13%20-%20National%20Food%20Crime%20Unit%20Annual%20Update.pdf
- https://www.bbc.com/news/business-64913809
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.