Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śledztwo w sprawie fałszowania pochodzenia wołowiny, która była oznakowana jako brytyjska

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Krajowa Jednostka ds. Przestępczości Żywnościowej (NFCU) prowadzi dochodzenie w sprawie potencjalnego oszustwa w branży spożywczej, dotyczącego paczkowanej wołowiny w plastrach. Wołowina ta była oznakowana jako brytyjska, choć w rzeczywistości pochodziła z Ameryki Południowej oraz innych krajów Europy. NFCU jest specjalistycznym organem ścigania brytyjskiej Agencji ds. Standardów Żywności (FSA).

Produkt wykryto w sieci supermarketów

NFCU nie podała nazwy supermarketu, w którym można było kupić zafałszowany produkt, ponieważ sprawa jest w toku. Według BBC potencjalne oszustwo wyłapano w supermarkecie Booths – jest to sieć ekskluzywnych supermarketów w północnej Anglii, posiadająca niespełna 30 sklepów. Sieć szczyci się sprzedażą 100% brytyjskiej wołowiny. W opublikowanej informacji przekazano, że sieć Booths nie jest przedmiotem dochodzenia, a objęto nim dostawcę zafałszowanej wołowiny w plastrach.

Sprawa sięga 2021 r., kiedy to sieć Booths dowiedziała się o potencjalnych problemach. Natychmiastowym działaniem było usunięcie ze sprzedaży wszystkich podejrzanych produktów i zaprzestanie handlu z dostawcą. Sieć oświadczyła, że kwestie pochodzenia, identyfikowalności, uczciwości i autentyczności mają dla niej największe znaczenie, a firma w pełni współpracowała i wspierała pracę NFCU przez ostatnie 18 miesięcy.

Czasochłonne śledztwa w sprawie zafałszowań żywności

Informacje o dochodzeniu NFCU zostały upublicznione przez FSA w grudniu 2021 r. i nie ujawniono wtedy szczegółów, w tym rodzaju mięsa, które było fałszowane. Te informacje dopiero wyszły na jaw w marcu 2023 roku. Brytyjskie stowarzyszenia branżowe stwierdziły, że szczegóły zostały opublikowane zbyt późno i potrzebna jest większa przejrzystość w działaniach NFCU i zaangażowanie przemysłu, ponieważ oszuści nie będą ograniczać się wyłącznie do jednej sieci supermarketów. NFCU podaje, że wszelkie dochodzenia w sprawie tego rodzaju oszustw wymagają czasu, a wszystkie przypadki fałszowania żywności organ traktuje bardzo poważnie i podejmuje działania w celu ochrony konsumentów.

Źródło:

  1. https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/FSA%2021-12-13%20-%20National%20Food%20Crime%20Unit%20Annual%20Update.pdf
  2. https://www.bbc.com/news/business-64913809

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.