Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawozdanie roczne dotyczące zafałszowań żywności w Kanadzie za lata 2021–2022

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.

Nadzór w latach 2021-2022 obejmował inspekcje, pobieranie próbek i badania pod kątem autentyczności i wykrywania fałszywych informacji o rybach, miodzie, mięsie, przyprawach, oliwie z oliwek oraz innych drogich olejach. CFIA przeprowadziła ukierunkowany nadzór w różnych rodzajach zakładów spożywczych, w tym u importerów, krajowych przetwórców i sprzedawców detalicznych.

Najważniejsze elementy z przeprowadzonych działań:

  • monitorowanie bieżących i pojawiających się zagrożeń oraz planowanie działań łagodzących
  • promowanie świadomości i edukowanie konsumentów poprzez kampanię reklamową i inne działania
  • współpraca z międzynarodowymi odpowiednikami CFIA w celu wymiany informacji i najlepszych praktyk
  • postęp w badaniach i opracowywaniu metod wykrywania oszustw w branży spożywczej
  • ukierunkowanie nadzoru na towary o podwyższonym ryzyku oraz podejmowanie działań kontrolnych i egzekucyjnych w uzasadnionych przypadkach

Wyniki badań

CFIA dokładnie określiła jakie rodzaje zafałszowań były badane w wymienionych grupach produktowych:

  • ryby – zastępowanie gatunków
  • mięso – zastępowanie gatunków
  • miód – fałszowanie cukrami obcymi
  • oliwa z oliwek – autentyczność, rozcieńczenie olejami o niższej wartości
  • inne drogie oleje – rozcieńczenie olejami o niższej wartości
  • przyprawy - zafałszowanie i/lub zastąpienie substancjami wypełniającymi lub innymi niedozwolonymi składnikami (np. niezadeklarowanymi alergenami, niedozwolonymi substancjami chemicznymi lub barwnikami)

CFIA zebrała i przebadała 844 próbki w celu wykrycia zafałszowań żywności. Poniższe wartości na grafice przedstawiają odsetek próbek zgodnych, do których nie było żadnych zastrzeżeń:

Wyniki tych badań nie są reprezentatywne dla ogólnych wskaźników zgodności na kanadyjskim rynku, ponieważ działania były ukierunkowane na produkty i sektory podwyższonego ryzyka niezgodności. Takie ukierunkowanie może skutkować liczbami, które wydają się niezwykle wysokie w kontekście całego rynku.

Działania następcze

W uzasadnionych przypadkach CFIA podjęła działania kontrolne i egzekucyjne, kierując się standardowymi procesami regulacyjnymi. Działania te obejmowały usunięcie produktów z Kanady, zatrzymanie, zniszczenie lub zmianę etykiety. CFIA zapobiegła sprzedaży w Kanadzie ponad 100 000 kg zafałszowanej żywności.

Szczegółowe wyniki dostępne są w pełnym raporcie, pod linkiem źródłowym.

Źródło: https://inspection.canada.ca/science-and-research/our-research-and-publications/food-fraud-report/eng/1673406031553/1673406032162

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.