Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USDA wzmacnia egzekwowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.

Co wprowadza aktualizacja przepisów

Zmiany chronią integralność produktów ekologicznych w łańcuchu dostaw oraz budują zaufanie konsumentów i przemysłu do etykiety „USDA organic” poprzez wzmocnienie systemów kontroli produkcji ekologicznej, poprawę identyfikowalności od gospodarstwa do rynku, zwiększenie nadzoru nad importem oraz zapewnienie solidnego egzekwowania przepisów produkcji ekologicznej USDA. Jest to największa aktualizacja tych przepisów od czasu pierwotnej ustawy z 1990 r.

Kluczowe aktualizacje obejmują:

  • Wymaganie certyfikacji większej liczby firm, takich jak pośrednicy i handlowcy, w krytycznych ogniwach łańcuchów dostaw
  • Wymaganie certyfikatów importowych NOP dla całego importu produktów ekologicznych
  • Wymaganie identyfikacji ekologicznej na pojemnikach nieprzeznaczonych do sprzedaży detalicznej
  • Zwiększenie uprawnień do bardziej rygorystycznych kontroli na miejscu certyfikowanych operacji
  • Wymaganie jednolitych standardów kwalifikacji i szkoleń dla inspektorów kontroli produkcji ekologicznej i agentów certyfikujących
  • Wymóg znormalizowanych certyfikatów działalności ekologicznej
  • Wymóg dodatkowego i częstszego raportowania danych dotyczących certyfikowanych operacji
  • Stworzenie uprawnienia do solidniejszego prowadzenia dokumentacji, praktyk w zakresie identyfikowalności, procedur zapobiegania oszustwom
  • Określenie wymogów certyfikacji dla grup producentów

Kogo dotyczą przepisy?

Przepisy mogą dotyczyć agentów certyfikujących akredytowanych przez USDA, inspektorów produkcji ekologicznej, certyfikowanych ekologicznie operacji, operacji uwzględniających certyfikację ekologiczną, firmy importujące i handlujące produktami ekologicznymi, sprzedawców detalicznych sprzedających produkty ekologiczne.

Zaktualizowane przepisy wejdą w życie 20 marca 2023 r., a wszyscy objęci regulacjami będą mieli rok na dostosowanie się do zmian. Pełny tekst dostępny jest pod linkiem źródłowym.

Źródło: https://www.federalregister.gov/documents/2023/01/19/2023-00702/national-organic-program-nop-strengthening-organic-enforcement

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Eko Food Fraud Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.