Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Władze włoskie wykryły wielomilionowe oszustwa związane z ekologicznymi migdałami, owocami i warzywami, które dystrybuowano w Unii Europejskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoskie media powołując się na informacje Guardia di Finanza i Ministerstwa Rolnictwa, opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej na przestrzeni lat 2016-2022. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów i pomidorów, ale wspomniano także o suszonych owocach, brzoskwiniach i truskawkach. W oszustwo zaangażowanych było co najmniej osiem włoskich firm, a produkty były eksportowane do krajów członkowskich UE (m.in. do Niemiec, Holandii, Francji, Austrii, Hiszpanii, Danii i Belgii).

Szczegóły oszustwa – współpraca wielu firm, skomplikowany łańcuch dostaw, fałszywe dokumenty

Jako głównych winowajców wymieniono trzech przedsiębiorców, odpowiednio z prowincji Caserta, Cuneo i Katania, którzy importowali zza granicy głównie migdały oraz pomidory i ich przetwory, ale poinformowano również o suszonych owocach, brzoskwiniach i truskawkach. Produkty te często były zanieczyszczone niedozwolonymi substancjami chemicznymi w rolnictwie ekologicznym.

Przedsiębiorca z Caserty jest właścicielem gospodarstwa specjalizującego się w produkcji  ekologicznych owoców i warzyw oraz dwóch firm przetwórczych, których obroty przekraczają 20 mln euro rocznie. Natomiast przedsiębiorstwo z Katanii zajmuje się importem i eksportem migdałów oraz suszonych owoców, a firma z Cuneo odpowiada za import i eksport wszystkich tych produktów.

Obie firmy z Caserty produkowały i kupowały konwencjonalne pomidory oraz przetwory pomidorowe, ale także brzoskwinie i truskawki. Firma z Katanii importowała konwencjonalne migdały. Spółka z Cuneo eksportowała te produkty jako ekologiczne do krajów Unii Europejskiej.

Aby ukryć prawdziwy charakter sprzedawanych produktów, trzej przedsiębiorcy współpracowali z innymi firmami, które dostarczały dokumenty o charakterze fiskalnym i niefiskalnym, co pomogło w ukryciu oszukańczej działalności. Tymi firmami były przedsiębiorstwa i spółdzielnie rolne oraz firmy przetwórcze, które działały na terenie Apulii, Kalabrii i Lacjum. Śledztwo rozpoczęto na podstawie doniesień o nieprawidłowościach, które zaczęły docierać z europejskich organów nadzorczych z Niemiec, Holandii, Francji, Austrii, Hiszpanii, Danii i Belgii. Pierwsze doniesienia pojawiły się już w 2016 r., ale dochodzenie faktycznie rozpoczęło się dopiero w 2019 r.

Obecnie prowadzone są czynności związane z poszukiwaniem siedmiu osób oraz zabezpieczeniem ośmiu przedsiębiorstw. Działania te mają na celu poszukiwanie dokumentów i pozostałych elementów, które można powiązać z tymi fałszerstwami. Ponadto organy ścigania rozpoczęły szczegółowe śledztwo w zakresie identyfikowalności wprowadzonych do obrotu produktów. Działania te mają na celu ustalenie rzeczywistej ilości zafałszowanych produktów, które wprowadzono na rynek. Dochodzenia nie zostały zatem jeszcze zakończone.

Władze włoskie wprowadzają środki bezpieczeństwa

Władze włoskie wprowadzają środki bezpieczeństwa, które przewidują tymczasowy zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na okres 12 miesięcy. Ponadto dla pięciu czołowych dużych przedsiębiorstw, prowadzących działalność w zakresie handlu produktami rolnictwa ekologicznego, orzeczono obostrzenia w przypadku podejmowania działań na terenie prowincji Ceserta. Wskazano, że te środki bezpieczeństwa nie są jeszcze ostateczne, a adresaci będą mogli skorzystać z środków odwoławczych.

Źródło: https://tuttonotizie.eu/2023/02/28/mandorle-e-pomodori-scoperta-maxi-frode-alimentare-spacciavano-per-biologici-prodotti-contaminati/

 

Branża żywności ekologicznej jest jedną z najbardziej podatnych na zafałszowania. Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.