Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Brytyjska DEFRA (Departament ds. Środowiska, Żywności, Spraw Wiejskich) opublikowała dwa raporty, przedstawiające wszechstronny i dokładny przegląd problemu fałszowania żywności.
Celem projektu było zidentyfikowanie globalnych czynników napędzających oszustwa w branży spożywczej, które mogą mieć wpływ na Wielką Brytanię w perspektywie krótko- i średnioterminowej, oraz powiązanie tego z oceną obecnych i pojawiających się narzędzi oraz technik ograniczania oszustw w branży spożywczej, aby ocenić, w jaki sposób można je wykorzystać do informowania o przyszłej brytyjskiej polityce rolno-spożywczej.
Projekt podzielono na dwie fazy, których wynikiem jest powstanie dwóch raportów.
Raport – faza 1
Pierwszy raport jest sprawozdaniem z prac przeprowadzonych w fazie 1 projektu, które obejmowały:
Kluczowe ustalenia przeprowadzone w fazie 1 projektu streszczono w punktach, które przedstawiamy poniżej.
Za pięć głównych światowych czynników napędzających oszustwa w branży spożywczej uznano:
Pięć najczęściej używanych narzędzi/baz danych ograniczających oszustwa to:
Pięć najczęściej wykorzystywanych "innych" źródeł informacji w celu ograniczenia oszustw w branży spożywczej to:
Pięć najwyżej ocenianych pomysłów na to, "co Wielka Brytania mogłaby zrobić lepiej, aby złagodzić oszustwa w branży spożywczej" to:
Raport – faza 2
Faza 2 zidentyfikowała i oceniła narzędzia oraz źródła informacji najczęściej wykorzystywane do ograniczania oszustw związanych z żywnością poprzez krytyczny przegląd literatury i ustrukturyzowane wywiady ze światowymi ekspertami w tej dziedzinie. Wykaz jest obszerny (81 najpopularniejszych narzędzi) i zróżnicowany (19 kategorii według celu, z szerokimi pokrywającymi się kategoriami ustalania priorytetów ryzyka, ograniczania ryzyka oraz ujawniania lub zniechęcania do oszustw).
Działania ujawniły, że większość cyfrowych "narzędzi" koncentruje się na rozwiązywaniu problemu zagrożeń zewnętrznych związanych z rankingiem ryzyka lub na wykazywaniu identyfikowalności łańcucha dostaw. W ostatnim czasie nastąpił wzrost popularności cyfrowych systemów zarządzania cyklem życia produktu (PLM), zarządzania zgodnością i systemów "skanowania horyzontu". Prawdopodobnie procesy te przyspieszą dzięki postępowi technologicznemu i adaptację technologii rozproszonego rejestru (np. blockchain) oraz Internetu rzeczy.
Niektóre z najważniejszych czynników powodujących oszustwa w branży spożywczej (zidentyfikowane na etapie 1 niniejszego projektu) są w niewystarczającym stopniu uwzględnione w obecnych narzędziach. Istnieje znacznie mniej narzędzi do dostarczania rozwiązań dla potrzeb związanych z systemową oceną podatności lub zapobieganiem indywidualnej przestępczości. Istnieje kilka narzędzi pomagających w analizie przyczyn oszustw w branży spożywczej.
Oba raporty dostępne są do pobrania pod poniższym linkiem źródłowym.
Źródło: https://randd.defra.gov.uk/ProjectDetails?ProjectId=20179
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.
Przeczytaj także
Opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na importowany miód zafałszowany cukrami. Analiza wykazała, że 147 ze 320 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie. Ponad 100 próbek zostało wysłanych przez Polskę.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - marzec 2023"
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne w swoim dokumencie zatytułowanym „Dealing with Fraudulent Behaviour” przedstawia kompleksowe ramy zarządzania nieuczciwymi działaniami w akredytowanej certyfikacji.