Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Indyjskie władze przejęły 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw - chili, kurkumy, kolendry i mieszanki masala. Przyprawy były fałszowane oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem, a następnie pakowane w opakowania znanych lokalnie marek.
Nalot na trzech przetwórców, przejęcie zafałszowanych sproszkowanych przypraw
Władze dokonały nalotu na trzech przetwórców w stanie Gujarat, przejmując łącznie 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw. Ponadto zespół znalazł oleożywicę (ekstrakt przypraw), skrobię i rozdrobniony papier, podejrzewając że składniki te służyły do fałszowania. W celu potwierdzenia tych przypuszczeń władze pobrały łącznie 12 próbek, które zostały wysłane do laboratorium. Jeden z przetwórców już w przeszłości został ukarany za oszustwa.
Zafałszowane przyprawy sprzedawano w podrobionych opakowaniach znanych lokalnie marek, w tym m.in.: Appu, Tiger i Jyoti.
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.
Przeczytaj także
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
Komisja Europejska opublikowała raport techniczny, który jest wynikiem projektu mającego na celu gromadzenie informacji na temat potencjalnych zagrożeń oszustw żywnościowych, stwierdzonych przez organy państw członkowskich oraz metod kontroli służących do wykrywania oszustw w łańcuchu rolno-spożywczym.
W I połowie sierpnia 2022 r. wykryto nieautoryzowane barwniki Sudan w oleju palmowym z Wybrzeża Kości Słoniowej, mielonym sumaku z Turcji i mielonej papryce z Chin.