Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

W Indiach przejęto 62 000 kilogramów przypraw zafałszowanych oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Indyjskie władze przejęły 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw - chili, kurkumy, kolendry i mieszanki masala. Przyprawy były fałszowane oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem, a następnie pakowane w opakowania znanych lokalnie marek.

Nalot na trzech przetwórców, przejęcie zafałszowanych sproszkowanych przypraw

Władze dokonały nalotu na trzech przetwórców w stanie Gujarat, przejmując łącznie 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw. Ponadto zespół znalazł oleożywicę (ekstrakt przypraw), skrobię i rozdrobniony papier, podejrzewając że składniki te służyły do fałszowania. W celu potwierdzenia tych przypuszczeń władze pobrały łącznie 12 próbek, które zostały wysłane do laboratorium. Jeden z przetwórców już w przeszłości został ukarany za oszustwa. 

Zafałszowane przyprawy sprzedawano w podrobionych opakowaniach znanych lokalnie marek, w tym m.in.: Appu, Tiger i Jyoti.

Źródło: https://indianexpress.com/article/cities/ahmedabad/61690-kg-of-adulterated-spices-seized-from-nadiad-8551430/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.